Mari

Standard

Una dintre temele recente ale Sarei a fost să țină un jurnal de lectură. Foarte des întâlnită temă, cred că de la Montessori până la cea câștigată clasă de concursuri Cangur de la stat (încă nu-s convinsă dacă Cangur le zice, poate or fi Panda?), fișe de lectură și jurnale de sus până jos.

Ați zice că am nimerit și noi îîîîîn sfârșit o temă să ne placă, nu? Nu.

Fără să o influențez deloc (altfel decât cu genele pe care n-a avut de ales decât să le ia), Sara a încrețit nasul când a dat cu el de întrebarea ce ai învățat din carte.

Cum adică ce am învățat din carte? Păi citesc ficțiune. Zice viermele. Nu citesc ca să învăț. Citesc pentru că e o plăcere.

Și that mi se pare ca sums it my entire life philosophy on books.

Nu știu cum e să citești ca să înveți ceva din asta, sau cu un scop anume, fie el și acela generic și la modă de a crește puțin, to upgrade yourself.

Sara, și eu, citim, nor by choice, ci pentru că nu avem de ales oarecum. Și aș vrea să discut acest aspect extrem de important cu oamenii care mai există pe planeta asta și care încă iubesc cărțile.

Citește cineva constant, oare, cu scopul în sine de a învăța?

Nu spun că nu învățăm nimic din cărți, departe de mine, de fapt cred chiar opusul. Cred că ce am citit a devenit moleculă cu moleculă parte din mine. Și cred că ce citește Sara devine moleculă cu moleculă parte din ea. Cred că ne schimbăm și ne formăm personalitățile, ideile și alegem drumurile pe care mergem în viață secundă cu secundă de citit. Dar by accident. E doar o consecință neintenționată a înghițirii de litere.

În secunda în care i-aș alege eu cărțile pe care le citește (împotriva voinței ei, că altfel are încredere în ce îi iau când aterizez prin librării și mă încurajează să îi cumpăr o carte care îmi place mie), aș pune pariu că nu ar mai fi egal de interesată să le citească.

Și aici cred și că eșuează toți părinții sau bunicii care fac din citit o obligație (oricât de limitată ca timp ar fi) sau o învățătură și vin să mă întrebe cum să facă să citească și copilul lor când o văd pe fii-mea că stă cu nasul în cărți ore întregi. Nu poate funcționa pe termen lung. Cred că nu vor reuși să obțină decât fix acele minute în care copiii sunt obligați să citească. Pe termen lung, când nu va mai fi monitorizat, copilul ăla obligat să stea la el în cameră cu o carte în mână sau în colțul de citit al clasei mari și albe Montessori va deveni un fost cititor.

Rețetea mea pentru a crește copii cititori e următoarea: nu există.

Nu am făcut absolut nimic să o fac pe Sara să citească. I-am zis chiar opusul, că nu trebuie să citească niciodată dacă nu are chef. Și are zile, desigur, în care alege să facă alte chestii, gen să se joace jocuri stupide pe telefon (cum fac și eu, de altfel :D), în care am cea mai mare grijă din lume să nu îi zic: mai lasă telefonul ăla și pune și tu mâna pe o carte.

Dar după, întotdeauna, dar întotdeauna se întoarce la cărți. Se întinde pe burtă cu picioarele bălăngânindu-i-se în sus și râde în hohote de câte o aventură de cățel curajos sau ce știu eu ce alt personaj.

Citește pentru că îi place.

Și asta, apropos, am învățat (sau mai degrabă am avut curajul să o accept ca o realitate) tot după ce am citit o carte, o carte care m-a învățat, ca să fiu în ton cu tema Sarei, despre importanța a what we like.

PS. Sara a făcut tema, reușind să sumarizeze perfect ce a citit în 2 propoziții (mai greu decât pare, am dovadă niște mailuri kilometrice de la colegi care nu reușesc să se exprime concis nici dacă viața lor ar depinde de asta). Însă tot nu cred că a învățat ceva din acțiunea în sine. Cred însă că se face mare, zi, după zi, citind. Gigantic de mare 😊

6 răspunsuri »

 1. Mai zici niște cărți pe care le recomandă Sara lately?
  Pe Sima a chinuit-o Micul Lord lately, pentru ca am zis eu ca a fost una dintre preferatele mele. :)) Am revigorat-o cu Pisicile nr 22 sau cât o fi. Dar vreau sa mai comand un mic stoc și sa fie țintit :D.
  O bătea gândul de Stăpânul Inelelor, dar totuși.
  Parcă nici eu nu mai am inspirație pentru ea, trebuie sa fac research.

  Apreciază

  • Acum citeste Pippi Sosetica si inca una da am uitat cum draci ii zice. A terminat recent tot Sherlock Holmes, Razboiul Limonadei, si vezi ca a aparut volumul 21 din Pisicile Razboinice :)). Asa din clasici a citit Crocodilul lui Dostoievski si Kastanka de Cehov, i-au placut ambele (le-a gasit recomandate la finalul unei carti de o citise, nu mi-a casunat mie :)) ). Mai zi-mi si mie de la Sima please 🙂

   Apreciază

 2. Notez Sherlock Holmes, restul sunt citite. Da ma, 21 din Pisici a citit acum, ca mor cu ele de gat. M-a informat ca a citit ea pe site ca nu se termina niciodata Pisicile astea, in US sunt pe la nr 39 sau ceva.

  Dostoievski si Cehov nu m-as fi gandit, dar le caut!

  In ultimele luni i-au placut asa: Batranul din Luna, seria de 4 carti Pollyanna, Tom Sayer si Huck Finn. Nu i-a placut Print si Cersetor :P. Ceva usurel parca a fost una, Povesti la Telefon.

  A citit de o mie de ori Legendele Olimpului, si Zeii si Eroii. Tot mereu revine la cate o Harry Potter, le reciteste pe rand.

  Mi-am amintit ca i-am zis de Cuore si pare ca vrea sa imi faca pe plac, dar dupa ce ii trece de Micul Lord :))).

  Apreciază

 3. Am două fete, una de 9 și una de 7 ani. Cea mai mare este fana cărților de aventură. Cea mai mică iubește să-i citim cărți. Cred că faptul că ne-au văzut pe noi că citeam, le-a influențat și pe ele. Chestia e că acum noi citim mai puțin și stăm mai mult pe tehnologie pentru că: școală online, muncă de acasă, etc.
  Și din păcate și fetele noastre fac la fel.
  Articolul ăsta mi-a amintit să îmi fac program OSTENTATIV de citit cărți.
  Noi părinții suntem modelele copiilor noștrii 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s