Cui i-e frică de coronavirus?

Standard

Am ieșit săptămâna asta cu băieții și C. m-a întrebat dacă mi-e frică de coronavirus. Am râs, că fix în seara de dinainte mă sunase tata să mă duc în magazine să îmi fac provizii.

Am răspuns că nu. Nu mi-e frică de coronavirus. Și n-am călcat în niciun magazin săptămâna asta. R. m-a certat cam o juma de oră și apoi peste vreo 2 zile încă pe atât cum că e fuarte serios și ar trebui să fiu speriată? Dacă am înțeles bine ideea. Deja la a doua tură recunosc că nu-l mai ascultam. Și tot nu sunt speriată 😀

Îmi e mai frică de coronavirus decât de atentate teroriste, dacă se pune. Se pune?

Nu mi-e frică de coronavirus pentru că rămâne o formă de virus gripal, cu o incidență a morții de sub 2% din cei afectați. Ca atare, statistic, chiar dacă toți cei care citesc acum acest articol ar fi bolnavi de coronavirus, probabil niciunul nu ar muri. Rata mortalității de gripa comună era dată de sub 1% până prin 2017, studiile recente însă arată că ar fi oleacă mai mare. Pariul meu ochiometric din avion e însă că au cam aceeași rată de mortalitate. Și din cazurile de până acum, cei care mor, sunt, din nou, similar cu ce se întâmplă la orice gripă, cei cu condiții medicale preexistente.

Tot ochiometric, presupun și că va dispărea când vine căldura, dar rămâne doar o supoziție, vedem prin aprilie/mai dacă am avut dreptate au ba.

E adevărat însă că se pare (încă nu putem afirma cu certitudine) că se transmite mai ușor decât gripele noastre autohtone. Nașpet e și că e nou-băiatul (pot să presupun că un virus cu potențial ucigaș e mascul? Statistic again, aș avea dreptate, probabil e băiat), și ca atare sistemul nostru imunitar nu e obișnuit să-l dea dracu când se întâlnește cu el și nici vaccin n-am apucat să îi facem.

Trecând însă peste faptul dacă mie îmi e frică au ba de coronavirus, că asta e o chestie personală și eu am stabilit că sunt mai inconștientă de fel, cred că e mai important de întrebat care e comportamentul rațional în contextul actual?

Mpăi. Mi se pare decent și corect ca autoritățile să trateze cu maximă seriozitate problema. De fel, nu pare că excelăm în România la maximă seriozitate, e adevărat. Dar măcar ăia de prin alte țări. Îi ok că se chinuie ăștia să identifice, izoleze și să țină sub control răspândirea. After all, dacă ne-am freca pe burtă rotativ și ipotetic ne-am infecta toți de pe planetă, ar crăpa undeva la 150 milioane de oameni (și sper că nu ne încălzește tare că majoritatea erau din ăia deja oarecum bolnavi/slăbiți).

Mi se mai pare și decent să încercăm să privim situația cu claritate și echilibru. Nu mă duc nici să-mi fac provizii de H2o (ok, am și filtru de apă pus de R.), dar nici nu îmi book-uiesc următoarea vacanță în China. Merg în continuare în deplasări și refuz să cumpăr orice mai mult decât aș cumpăra de obicei. Sara merge și ea în continuare la școală, deși are 2 cazuri de gripă la colegii de la grădi (B, nu COVID-19, ho). I-am zis numa să se spele mai des pe mâini și să nu mai tot pună mâna la gură (și cam același sfaturi am observat că le-au primit toți colegii ei, îmi plac părinții de la școala asta).

Și cel mai iritant mi se pare că ăia care îs ăi mai panicați că vine coronavirusul peste ei nu sunt nici măcar vaccinați anti-gripal. As in șansele să prindă o gripă autohtonă rămân în secunda asta mai mari (și implicit să și crape de una), dar lor le tremură chiloții de coronaviurs.

Ce nu mi se pare deloc ok e frica asta irațională care mână hoardele către supermarket-uri în căutare de făină și ulei, nu mai plecăm în nicio vacanță, chiar în țări unde nu-i încă niciun caz confirmat sau ne închidem în casă și mai ieșim când vine vara sau când trece buba, deși n-am fost nici în vreo zonă și nici nu am intrat în contact cu vreun infectat (unii îs chiar obligați).

Sigur, egal de irațional mi se par și tâmpiții care încearcă să iasă din zonele de carantină, tâmpiții care nu stau în carantină sau nu declară că au fost în zone afectate și riscă să propage virusul mai departe.

Asta mă gândeam, că dacă aceste bipede care momentan împânzesc planeta asta ar reuși să gândească și să acționeze rațional, nici într-o extremă nici în alta, cu demnitate și dracului cu înțelegerea a ceea ce fac, apariția unui virus ca COVID 19 nu ar fi o problemă. Și mă mai gândeam că n-am fost în magazin de vinerea trecută (întotdeauna îmi cumpăr chestiile vineri) și mi-e ușor groază de ce-oi găsi mâine. Anunț public de pe acum că dacă cumva nu mai găsesc pește la pescăria mea de peste drum o să fiu foarte nervoasă săptămâna viitoare și o să înjur extins (probabil și pe blog).

Mvoi? Vă e frică de viruși au ba?

IMG_1910

24 de răspunsuri »

 1. mno… nu-i treabă cu ce spui tu acia; 2019-nCoV nu e ceva de panică, e foarte adevărat, dar nici de ignorat așa cum zici. găsesc că toată lumea trebuie să fie fie atentă și să aibă o conduită preventivă disciplinată.
  quick fact check:
  – mortalitatea gripei sezoniere nu e „sub 1%” sau „oleacă mai mare” ci nesemnificativă, de aia nu te obligă nimeni să faci vaccin: https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet
  – mortalitatea ăsteia nu e „sub 2%”, iar 3% este o estimare foarte conservativă, sub mediile realizate în prezent: https://www.ecdc.europa.eu/en/2019-ncov-background-disease

  ca și chestie, mortalitate de 3% în România ar însemna 600 mii morți dacă ne-am freca toți rotativ pe burtă (și mult mai mult de 150 milioane în lume). Iar consecințele economice și sociale ar fi catastrofale, de aceea „autoritățile” or să ia orice măsură va fi nevoie ca să nu se ajungă în această situație. După cum vedem în alte locuri și după cum putem auzi limpede în comunicarea CDC.gov, măsurile sunt carantină de la izolare la domiciliu până la închis orașe și regiuni, și „it is not a question of if anymore, but a question of when” (citez CDC din memorie).

  Ce înțelege fiecare din faptele astea și cum extrapolează la situația personală, asta e altă poveste.

  Apreciază

  • Da, nu sunt de acord. :)) Singura rata pe care o putem calcula acum l covid e 2%. Restul sunt estimari care depind de prea multe necunoscute ca sa fie realiste. Gripa (influenza) nu e nesemnificativa deloc, e sub control, de unde si diferenta. E realist ca e un potential pericol? Da. E o tampenie sa fugi sa te ascunzi pentru o boala care nu te va omori? Tot da. Mi/e lene sa iti caut articole, dar am citit ieri mai multe pe pubmed, is sigura ca le gasesti si tu 😀

   Apreciază

   • 😄😄😄😄
    ai acolo pe site-ul CE răți (nu rățe) între 4 și 14%, nu știu de unde tot scoți doiul ăla!
    și mai ai decesele și îmbolnăvirile de A+B, 0.0138…%
    în concluzie, este un pericol major pentru noi? nu. este un pericol major pentru ai noștri? DA! este un pericol major pentru felul în care ne trăim viața zi de zi? DA! Mâine poate ne trezim și nu mai avem voie afară din bloc. este un pericol major pentru organizarea socială în care ființăm? dacă scapă de sub vagul control, ABSOLUT!
    hai că plec la munte, sper să mă pună în carantină acolo. de la sosire teleski până la cabană!

    Apreciază

   • We don’t yet know how dangerous the new coronavirus is, and we won’t know until more data comes in. The mortality rate is around 2% in the epicentre of the outbreak, Hubei province, and less than that elsewhere. For comparison, seasonal flu typically has a mortality rate below 1% and is thought to cause about 400,000 deaths each year globally. Sars had a death rate of more than 10%.

    Apreciază

  • sunt ma su ra te fa ra da te, ca inca nu stim cati is infectati si nici cati mor. am prins cate unu pe ici pe colo dar si gur is mai multi infectati decat numaram noi. singura rata care e masurata cat de cat realist e a co lo sha in chi na, hai di pa

   Apreciază

   • mno… dacă nu citești, date de la WHO, spitale, studii clinice, etc, nu-mi mai răcesc gura de pomană pentru că crezi site-uri de opinie în loc să acumulezi date și am treabă să fac bagaje. Haipa!

    Apreciază

   • Ia gaseste tu pe site-ul WHO rata mortalitatii de 7%, ia, sa o vad. Tu intelegi ca nu ai cum sa calculezi im
    momentul asta o rata au ba? Alea de pe site-ul comisiei is estimari, de altfel iti si scriu baietii, dar tu nu, batman batman. Deci astept link/ul unde zice WHO ca rata mortalitatii e 7%. sa vaz.

    Apreciază

   • cine a zis 7?? uite aici (dacă te oboseai să deschizi acele pagini oficiale…):

    Reported case fatality rates range from 4% in the Statement of the WHO Emergency Committee, to 14% when only recovered cases and deaths are included in the denominator, and 15% in the publication of a small case series of hospitalised patients. A more recent study of 99 cases hospitalised between 1 January and 20 January, reported that as of 25 January 31% had been discharged, 11% had died, and 58% were still admitted with final outcomes unknown at this time.

    Apreciază

   • nop nop nop, asta e de pe pagina cu estimari din burta (cum tot incerc sa iti explic da daca ai citit tu la ue inseamna ca aia e). WHO nu vehiculeaza nicio rata de mortalitate, taman pentru ca NU se poate calcula acum. Asa cum incerc sa iti explic, singura care e cat de cat mai aproape de adevar e cea din epicentru (for now).

    Apreciază

   • hai că deja ne apropiem da flat earthers… dacă CE spune că WHO a zis 4%, înseamnă că WHO a zis 4%. Dacă WHO a zis 4% înseamnă că e cea mai apropiată de realitate informație pe care o putem avea. în fine…
    chiar dacă peste 3 luni ajungem în situația în care zice lumea băi noi ăștia care facem măsurători am greșit, iar ăia care-și dau cu părerea au avut dreptate, chiar și așa vorbim de sute de mii, deci potențialul distructiv e foarte mare. Și dacă nu vine căldura, complicațiile noastre pe măsură.

    Apreciază

   • N-a zis WHO 4%. Nu gasesti nicaieri pe site/ul lor asa ceva. WHO da cifre (numere absolute). Tocmai pentru ca WHO is dastepti si stiu ca se poate calcula o rata a mortalitatii pe baza datelor de acum.

    Apreciază

   • :))) precisy my point. “the proportion of deaths in currently reported cases of 4%” NU e rata de mortalitate a bolii ci e nr. de morti din cazurile RAPORTATE. Neraportate mai sunt, hance rata probabil scade (once again, see rata din China, unde ii monitorizau mai pe toti). Plus ca e din 23 ianuarie si noi suntem in 28 februarie :))

    Apreciază

   • Mai Radu, tu glumesti :)).

    Hai sa reluam. WHO ti-a spus ca rata dintre nr. de morti si cazurile raportate e 4% (in ianuarie 2020).

    E adevarat ca prostanacii de la presa de la EC au scris fatality rate, dar is prostanaci, fac probabil aceeasi confuzie ca tine. Pe aia de la EC ii iert, pe tine nu.

    Rata asta se mai numeste si CFR (crude/case fatality rate). Si nu are legatura cu rata mortalitatii (care inseamna cat din populatie risca sa moara de o anumita boala), oricat am vrea noi (tu) sa spunem ca are.

    Tu imi spui: panica, panica, rata de la COVID 19 e mai mare decat rata de la INFLUENZA.

    Eu iti spun: Calm your tities, la COVID nu ai inca si nu poti calcula rata mortalitatii. Ce putem calcula acum sunt doar CFR-uri, care nu sunt deloc reliable on the long run (si de asta cel mai bun CFR din cele vehiculate actualmente e cel din epicentru, din simplul motiv ca acolo ai mai multe date, au inchis orasul etc etc).

    Tu compari mere (CFR la covid) cu pere (rata mortalitatii la influenza). Evident ca te panichezi inutil.

    Ca sa intelegi, in RO in sezonul de gripa de anul trecut au fost RAPORTATE 2489 de cazuri din care au MURIT 139. CFR: 5.5% (vs. CFR actual la COVID care e sub 4%). See my point?

    Singura rata a mortalitatii vehiculata la acest moment e 2.2% (bazata pe Wuhan). Dar e adevarat ca e ca si cum te-ai uita complet in globul de cristal. Singura chestie mai proasta decat sa te increzi intr-o rata a mortalitatii estimata e sa o confunzi cu rata cruda a mortalitatii.
    Si toata lumea medicala urla pentru aia care au cap sa inteleaga ca NU se poate stabili o rata a mortalitatii in acest moment.

    Avand in vedere ca in cazul COVID 19 sunt multe cazuri asimptomatice sau cu simptomatologie blanda, cazuri ce nu sunt raportate, parerea mea e ca nu e panica bro, rata mortalitatii va fi mai mica decat CFR (repet, asta neinsemnand ca nu e cazul sa luam masuri de oprire a contaminarii, ci doar ca nu e cazul sa lesinam si sa cumparam saci de faina).

    Iar ce spui tu, pur si simplu nu sta in picioare. Nu comparam mere cu pere punct. Elementary my dear Watson. 😛

    Apreciază

 2. QED :))))
  rata mortalității ca rata mortalității, dar să vedem ce te faci dacă te bagă ăștia în carantină, mie de aia mi-e
  că s-a dat că 75% din salariul brut e indemnizația de carantină și nu vreau să pierd atâââââția bani!
  vezi că acum WHO a revizuit la 3.4%
  a-propos, cât e rata la asimptomaticii cu A? sau B?

  Apreciază

  • n-a revizuit nimic, iar citesti pe diagonala. e tot CRD-ul de 3,4, si daca il monitorizai ai fi observat ca e in scadere oricum, saptamana trecuta era 3,5. pai eu VREAU carantina cu 75% salar, unde semnez? 😀

   Apreciază

   • deci nu mai e 3.5 ca săptămâna trecută și nici 4 ca luna trecută dar nu e revizuit? pfffff…. citesc pe diagonală, drept spui…
    eu NU vreau 75% pentru că asta înseamnă să nu mai cumpăr XRP și MIOTA. În rest sunt bine, nu aș avea probleme. Bănuiesc că înțelegi că n-ai voie nici până la Mega, nu? Când semnează cine-o semna pentru tine să intri în carantină!

    Apreciază

   • pai da, asa faci. nu, te rog explica-mi ce inseamna carantina ca e un cuvant nou si nu-l prea inteleg ;)). ca raaaa cuuuum? 😛 exista uber eats si glovo si inca cateva plus ca te pot suna pe tine pana intri si tu :)).

    Apreciază

   • nici pe mine și nici pe UE n-o să ne lase jandarmii de la scară, pe care n-o să poți să-i șpăguiești că ai salariul tăiat. plus că vor șpaga cash, nu cu cardul.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s