Teme de vacanţă

Standard

Luni dimineaţă, în prima zi de şcoală, Sara se freacă la ochi somnoroasă pe la 7 şi vreo 15 minute şi mă întreabă: Când avem următoarea vacanţă?

Din păcate mai e până la următoarea vacanţă, aşa că se rezumă la week-end, cât mai e până la week-end. Nu e că nu îi place la şcoală, she kinda does, adică îi place partea cu prietenele ei şi cu prostioarele pe care le face pe acolo, doar iubeşte tare vacanţele. Ceea ce îmi aduce aminte de temele de vacanţă, instrument barbar pe care l-aş interzice cu desăvârșire şi l-aş arde pe un rug de vrăjitoare. Nu, Sara n-are teme de vacanță, uneori primim sugestii de chestii de făcut, pe care eu declar public (şi direct învățătoarei) că le voi ignora.

Da, dar atunci CE vor face copiii care nu au teme de vacanţă? Vor freca menta minuteoresăptămâniluni în şir, îşi vor irosi şansele de admitere la Harvard sau Yale şi la o slujbă cu pantofi negri lucioşi?

Mposibil.

Dar Sara n-a frecat menta în vacanţă, sau she did, dar într-un mod care mie mi s-a părut ok. În primul rând a avut noroc de musafiri oameni dragi şi s-a jucat cu ei mult şi s-a bucurat că îi are aproape, apoi a zis că vrea să vadă care e treaba cu OZN-urile şi ne-am uitat împreună la un serial documentar, în primul episod i-am explicat eu cam care ar putea să fie explicaţia ştiinţifică în spatele unora dintre chestiile filmate, iar în restul episoadelor a încercat să înțeleagă singură. Încă râde în hohote de un extraterestru operat/îngrijit de neşte doctori într-o cameră aflată în completă beznă, la lumina unei lanterne plăpânde. Poate pare inutil, şi stat la TV, dar mie mi s-a părut actually very useful pentru că şi-a exersat gândirea critică şi a învăţat o lecţie pe care nu o ştiu nici mulţi adulţi: nu tot ce apare la TV/presă e adevărat.

What else, are un caiet din ăsta de matematică de clasa I şi l-a completat aproape pe tot, dar nu pentru că a pus-o careva ci pentru că i se pare amuzant ce ușoare sunt exercițiile şi uneori ce tâmpit sunt formulate întrebările (they are).

M-a mai bătut pe mine la cap să îi iau un DEX (a primit unul de Crăciun şi a fost fascinată de el, dar nu e complet), ceea ce am uitat să fac, ba când mi-am adus aminte nu era pe stoc aso, cert e că abia acum i-am luat. Voia să găsească în fiecare zi un cuvând pe care nu-l ştiam eu, ca să facă mişto de mine. Sounds right.

Cam asta. Nu cred că timpul liber e pierdut, nici măcar dacă privim din partea pur cognitivă. Lăsaţi copiii să se joace şi să frece menta. Pretty please.

Şi totuşi. Când vine următoarea vacanţă? I really need one too.

IMG-2605

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s