Un an plin cu

Standard

Mai e puțin, vreo două săptămâni și se împlinește un an de când Sara s-a apucat să citească cărți cărți. Cărți cărți înseamnă pentru mine cărți de sute de pagini, romane să zicem, nu povești. Evident că o să o laud, dar nu neapărat că o laud pe ea, ci mai degrabă aș certa oamenii mari.

În aproape un an Sara a citit puțin peste juma de sută de cărți. 51 mai precis. Și am mai scris asta, a citit atât, cred eu, tocmai pentru că nu a citit niciodată la comandă, ci absolut doar atunci când a avut ea chef. Chiar au fost zile în care mă vedea citind și-mi zicea că n-are chef să. Și îi ziceam da foarte bine, fă altceva, niciodată să nu citești când ai chef.

Ce mă fascinează însă la numărul ăsta mare nu e că ce copil dăjtept am (although I do) ci cum a avut timp să citească atât. Sigur, o să zică unii că sigur că are timp, e un copil care are timp, nu ca adulții care trebuie să muncătelevizorratefastfoodsomn. Atâta că programul ei e oarecum asemănător cu al unui adult care muncește. Se trezește la 7:20, e la școală la 8 și termină la 5 în majoritatea zilelor (are opționale după amiaza). E chiar mai mult decât programul unui adult, dacă stau bine să mă gândesc. Deci nu cred că ăsta e motivul. Și da, gătește și ea, de exemplu, e adevărat că teme nu are (I do love that part about this school). Doar că atunci când e liberă face chestii care îi plac. Ei. Și e destul de hotărâtă cu ce îi place să facă. De exemplu, îi place să citească. Și așa mi se pare că unii oameni mari (din foarte fericire sunt și anomaliile mele care fac pe dos 🙂 ) nu mai știu ce le place. Pentru că nu cred că poate să îți placă cu adevărat să seriale sau să te uiți la Antena 3 (chiar și la mișto, cum încearcă un coleg să mă convingă, concomitent cu explicatul că n-a mai citit demult, deși îi plăcea o dată, pentru că are și alte chestii de făcut). Well. Nu prea înțeleg de ce e așa. Poate suntem obosiți cu toții să fim adulți? Cu comportamentul ăsta pe care ni-l autoimpunem cumva? Și de aia nu mai jucăm fotbal în fața casei (nu se face), nu mai stăm cu burta-n sus să ne uităm cum pică frunze din copaci (suntem ocupați) și nu ne bucurăm, cu adevărat, când primim cadouri de la Moș Crăciun (nu există).

Cred că nu știu, oamenilor mari, unor oameni mari (știu și oameni mari jucăuși și oameni mari zâmbîcioși și oameni mari care citesc și care sunt copii, de multe ori mai copii chiar decât niște copii cu ochi goi pe care îi văd) le-ar prinde tare bine să nu mai facă ce trebuie să facă sau ce s-au obișnuit să facă ci să își oprească timpul pentru a se gândi la ce le place cu adevărat să facă, dar ce le place cu adevărat să facă lor, nu reclamelor de la TV sau de pe magazinul Unirea sau hipsterului cu barbă și moț, chiar lor lor. Și apoi să facă pur și simplu chestia aia. Atunci când au chef. 5 minute poate, doar la început. Apoi, poate, doar poate, cele 5 minute cresc. Atât 🙂

IMG_8419

Un răspuns »

  1. Uff! Ai mare dreptate.. cred cu tarie ca daca noi nu ne facem fericiti (facand lucruri care ne fac fericiti), nici nu putem oferi fericire mai departe. Si atunci ajungem niste tristi si blazati robotei carora le pute totul. Cu partea de pus in practica mi se pare totusi greu, uneori. Ca sunt multe de facut, ca toti vor cate ceva de la mine, ca mi-e greu sa le zic ‘ia lasati-ma in pace 15 minute sa fac ce-mi place mie, nu ce vreti voi’, ca uneori ma simt ca o caracatita cu multe brate care trebuie sa indeplineasca simultan multe multe sarcini. Parca din ce in ce mai multe… Si atunci stiu ca trebuie sa le zic tuturor ‘stop’ si sa iau o pauza. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s