Smile

Standard

Problema dinților mă depășește. De ce a ales evoluția să schimbe un set complet de dinți vs. să crească doar juma dintre ei la bebeluși și restul la copii mi se pare un mister, n-ar fi fost oleacă mai simplu cum propun eu? Da mă rog, nu e ca și cum mă pot certa cu ea.

Eniuei, am ajuns la faimoasa vârstă când se schimbă dinții de lapte. Care au început, desigur, să se miște. So am fost la stomatolog pentru primul, al doilea, al treilea. No. 4 and 5 i-a scos Sara singură. Înțeleg că există tehnici prin care părintele poate ajuta procesul, dar fii-mea a exclus categoric posibilitatea și sincer nici eu nu mă simțeam chiar în măsură. Aș fi putut de ar fi trebuit, dar mi s-a părut mai corect să și-i scoată sigură (as in a tras de ei până au ieșit, ca la dentist).

Now, la ăia de jos a mai fost cum a mai fost, dar când au ieșit ăia de sus, holly cow, am crezut că am născut un extraterestru. Am fost convinsă că e o anomalie genetică și că Sarei îi cresc doi dinți legați într-unul. Băi, voi știați cât de mari sunt incisivii (sper că i-am nimerit) superiori? Sfinte căcat, sfinte căcat. Fucking huge. În cazul Sarei, de fix 2.5 ori mai mari ca cei de lapte. Mai mari ca ai mei almost. Sigur mai mari ca ai mei.

Mă rog, cert e că m-am speriat, am fugit cu ea înapoi la Roxana, cu cei doi dinți de 2.5 ori șiiii cu 3 carii. Mdap. 3. Bad mom. Habar  n-aveam că are Sara carii (toate erau în partea de sus și nu le-am văzut, iar pe ea n-au deranjat-o sau nu s-a plâns deși una dintre ele avansase ceva). Dulciuri (și încă a început pe la 3 ani cu ele, altfel poate ar fi avut 10) și spălatul probabil deficitar pe dinți and there we were.

Now, când s-a așezat fii-mea pe scaun la prima carie a bocit de numa. Când i-a scos dinții a fost zen, dar la caaaarieeee, pentru că era ceva total nou a bocit non-stop.

Și aici voiam să ajung. Nuș dacă instinctiv sau din experiență Roxana (care are și ea o fetiță de vârsta Sarei) a apăsat exact butoanele potrivite. Mso la fii-mea nu merge cu albinuța bondărelul draci bălțați, i se fâlfâie complet că e un bondărel sau un aparat chirurgical dentar care îi forează în dinți. Ce o ajută pe Sara atunci când e speriată e să îi explici, ca unui adult, complet și punctual, fiecare pas.

Mso. Prima carie a durat o oră. Pentru că Roxana i-a explicat absolut fiecare căcățel pe care îl făcea. Ce face freza aia, ce face ustensila asta, acum usuc cu aer, acum pun o soluție să dezinfectez acum pun un fel de plastilină să acopăr gaura, acum usuc plastilina cu lampa asta, acum asta acum aia. Și fii-mea asculta tot și dacăăăă cumva, duamne fer uita Roxana să îi explice ceva o întrerupea să îi spună ce face chestia aia nouă. Mi-a fost și mie util, să fiu sinceră, mie nu mi-a explicat nimeni până acum. 😀

La cariile 2 și 3 am stat cred 15 minute pe scaun, pentru că deja știa ce se întâmplă și n-a mai fost nevoie de explicații.

Așadar, dacă aveți un copil ca Sara, la care nu merge lugu lugu și funcționează doar interacțiune directă (nu prin mamă) și explicații detaliate și complete atunci când ajungeți la faza dinți, vi-o recomand pe Roxana (Negrea), pe care o găsiți la Intermedica (vis-a-vis de Mall Vitan).

Data viitoare sigilăm măselele de 6 ani, chestii nouă, deci estimez iar o oră de stat pe scaun, dar sigur nu mai estimez bocete, deja mi se pare că merge la stomatolog ca la coafor. Oh wait. La coafor chiar nu merge 😀

IMG_1067

 

2 răspunsuri »

  1. SI a mea are 2 carii. Pt prima plomba a stresat 2 stomalogi, prieteni de familie.Plans, negociat, plans, consumat toata pasta pentru amprentare pe post de plastelina, plans, negociat, cascat gura, plans, negociat…si nici n-o atinsesera inca atunci cand ne aflam la pasul asta :)) La a doua am ajuns la pedodont cu zeci de diplome si draci si laci colorati prin cabinet. Ma steptam sa trebuiasca sa se joace cu ea, sa ii arate, sa ii explice, sa sa sa…nimic. Acolo s-a urcat pe scaun, a stat, a terminat si a plecat. 10 minute a durat cu tot cu buna ziua si pa, mai vin.:))
    Astept sa iasa de tot masesele definitive sa i le sigilez. Eu sunt maniaca cu spalatul, si ma uit des in gura, sus, jos, si tot a facut carii.
    La scos dinti, la fel. Primul a fost cu entuziasm maxim; a tras de el de cum a inceput sa se clatine. Al 2-lea si al 3-lea au cazut repejor, dar al 4-lea, incisiv superior, a chinuit-o vreo 3 saptamani.. Ajunsese in faza in care se tinea saracul dinte intr-un fir de par, si ea urla ca din gura de sarpe doar daca insinuai ca ai vrea sa te uiti sa vezi care e situatia. Perioada a coincis c-o deplasare de-a mea, si era epic sa fiu sunata pe Wup, s-o vad bocita si sa vad ca dintele ala sta sa cada la primul stranut. N-a lasat pe nimeni sa se atinga de el: tata, bunica, vecina care e medic stomatolog, nobody. Pana cand, exasperat de faptul ca plangea si statea nemancata din pricina dintelui buclucas, tat-su a incalcat regula suprema a tuturor cartilor de parenting, si a negociat cu ea. Portofel in mana si tot. 100 lei si l-a scos singura imediat ce au batut palma. Inclin sa cred ca la masele o sa ne coste toata treaba asta, pentru ca s-a nisat pe business-ul asta.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s