Efort

Standard

Știți coincidențele alea când te lovești de același lucru din nou și din nou, pur întâmplător. Așa m-am lovit eu săptămâna trecută de „efortul de a crește copiii”. În podcastul nesuferit pe care îl auzeam, pe facebook, într-o carte, ba chiar și Sara mi-a povestit de asta.

Și m-a enervat.

Pentru că nu cred că e un efort să crești un copil. Adică daaaa, e greu, dar nu e un efort. Pentru mine sunt lucruri diferite.

So e greu să mă dau cu placa, toți mușchii mei sunt antrenați în asta (ba chiar la început aveam febră musculară până la o săptămână după), sau e greu să învăț o melodie nouă și de multe ori nu avansez sau avansez greu și mă dor degetele , e greu să mă dau cu bicicleta printr-o pădure după ce am făcut pauză vreo 10 ani dar nu simt că depun efort la niciuna dintre ele. Le fac pe toate pentru că îmi plac, nu pentru că trebuie să ajung undeva.

Efort mi se pare așaaaa serios și nuș, responsabil. Uite: Efort = Concentrare voluntară a forțelor fizice sau psihice în vederea realizării unui randament superior celui obișnuit Si: strădanie, străduință. Adică pentru mine efort e când trebuie să merg la munci dimineaţa, sau să mă dau jos din pat în zile ca azi, când mă pregătesc să răcesc şi se învârte toată casa cu mine de zici că am băut nu unul (e suficient) ci două pahare de vin.

Ori acuma eu nu voluntar îmi terorizez mușchii când mă dau pe placă, mie doar îmi place să plutesc pe zăpadă, și nu mă străduiesc să cânt, doar îmi place să o fac, și la fel și cu Sara, deși a fost crunt de greu (spun a fost că na, mie grele mi s-au părut primele luni, totul după mi s-a părut mai ușor) nu am făcut-o într-un scop nobil, ci doar am făcut-o. Am vrut să am un copil și îmi place să am un copil. Tare mult. Nu m-aș vrea fără ea în nicio versiune din viețile mele, nu pentru că o iubesc atât de mult cum orice părinte cred că își iubește copiii ci pentru că mi se pare obiectiv că viața mea e mai mișto cu Sara în ea. Egoism, nimic altceva.

Deci nu, nu e un efort să crești un copil și nu cred că ei ne datorează ceva că facem noi efortul ăsta, cum aud des și termenul de copil nerecunoscător de mi se ridică partea stângă a buzei superioare și mi se încruntă sprânceana de pe aceeași parte. Wtf. Sara nu îmi datorează nimic. Dar nimic. Eu aleg în fiecare zi să fiu mama ei și să fac toate lucrurile pe care le fac cu ea pentru că eu vreau să o fac, nu pentru că trebuie să o fac, eram tot mama ei și dacă nu mă jucam non stop cu ea, și dacă eram strictă și dacă nuș, nu o lăsam la dulciuri sau la cărți. Deci nu îmi datorează nicio ceapă generată, pentru că e ceva ce eu vreau să fac, nu o fac din simțul datoriei, pentru că nu-l am. Și în general am alergie la datoratul ăsta. Maximă. Nu vreau să îmi datoreze nimeni nimic și nu vreau să datorez nimănui nimic. Voi vrea însă să fac lucruri pentru alți oameni și poate și alți oameni pentru mine. Dar datoratul mă face să-mi dau ochii peste cap.

So, revenind la Sara, îmi povestește că a fost ziua mămicii lui X și că X i-a făcut o felicitare la școală. Cool, zic. Și n-a prea știut ce să scrie pe ea, zice Sara. Și mie mi se întâmplă, confirm. Și atunci M. (asistenta învățătoarei) i-a zis să scrie: “Apreciez efortul că m-ai crescut”. Acuma, nu-mi propun să sabotez replicile asistentelor de la școală (mai ales că îmi place tare mult tot ce ține de școala aia și Sarei la fel), dar aici nu m-am putut abține și am zis: Duamne, ce tâmpenie, ce naiba vrea să însemne asta (sau ceva pe acolo). Și atunci Sara m-a întrebat.

-Mami, știi ce o să-ți scriu eu pe felicitare de ziua ta?

-Ce?

-Îmi place că ești năzdrăvană.

Way, mbut way better 😉

IMG_9092

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s