Munca (II)

Standard

Bine. Dacă faptul că muncim 8 ore pe zi e o problemă de ce nu e un subiect “pe tapet”? De ce nu se preocupă lumea de asta? Well, actually some people do. Am pus link articolul trecut în care o serie de companii au abordări neortodoxe cu timpul și norma de lucru și dovedesc eficiență. Mai sunt o serie de filosofi și scriitori care de asemenea au scris despre asta, începând cu donno, Aristotel și Platon până la Russel.

E adevărat însă că marea majoritate a oamenilor nu se gândesc la asta.

Cred că sunt mai multe cauze. O dată e rutina. Rutina e bună, înseamnă siguranță. O căutăm și nu ne place să ieșim din tipar, ne e frică de ce ar însemna asta. A doua, cultura azi e orientată spre consumerism. Mă uit la mama cum îi cumpără Sarei zeci de mii de jucării și nu înțeleg de ce. Sara se joacă rar cu jucării și e întotdeauna mai fericită când face lucruri, nu când primește lucruri.

Puterea de cumpărare e cumva măsura unei vieți de succes, asta își doresc 99% din oameni de la viață. Case, piscine, mașini, ca și cum toate ar fi precondiții pentru fericire. Ăstea sunt scopurile. O dată atinse însă, aduc puțină satisfacție și doar nevoia de a acumula ceva nou. Nu prea știu oameni care să îmi spună că timpul pe care îl petrec cu cei pe care îi iubesc, cunoașterea sau activități care le fac plăcere sunt priorități reale (toate astea fiind chestii care nu necestită bani). Sau mai corect, unii mai spun, dar nimeni nu face nimic în sensul ăsta, mai mult de a posta meme-uri haioase despre subiect pe Facebook. În realitate, toată lumea caută să muncească ca să adune bani ca apoi să consume.

Nu știm ce să facem cu timpul liber. E o realitate care mi-a ridicat părul pe șira spinării când am descoperit-o. Oamenii nu știu să petreacă timp cu ei înșiși. Se plictisesc, că tot scriam de asta. Marea majoritate e mulțumită cu 8 ore de muncă, ba chiar știu oameni care le duc spre 10 de groaza de a se duce acasă. Distracția oricum e pasivă, una care nu necesită efort, așteptăm să fim distrați. Cu emisiuni TV, social media, filme ușoare, jocuri pe calculator, să stăm și să nu activăm niciun neuron, as if it would hurt us (it might, actually, dar pain is not always bad). Mai puțin să facem noi. Activități ca muzica, scrisul, cântatul, cititul, ascultatul mării sau al frunzelor care cad sunt lucruri pentru care nu avem timp. Cum îmi spun mie întotdeauna oamenii când, în așteptarea deschiderii unei ședințe mă găsesc cu o carte-n mână: ce mișto că mai ai timp să citești, ratând complet locul și ocazia cu care o fac. Nu am timp, nu mă plictisesc și de asta fac lucrurile pe care le fac, îmi caut timp cu încăpățânare și îl scot din piatră seacă pentru lucrurile (dar mai ales pentru oamenii) care îmi plac.

Plus imensitatea mecanismului. Miliarde de roți gigantice care fac toate astea să se învârtă, ce sens ar avea să încercăm să oprim un mamut? Am fi ca un fir de pai, ne-ar rupe imediat între doi zimți de roată. Well, un nene pe care l-am tot citit în ultimul timp (deși mi-am so dat ochii peste cap când cineva mi-a pus în brațe prima de carte de el spunându-mi că I know shit dacă nu l-am citit pe nenea ăsta) și care îmi e drag acum ca și cum l-aș ști și ar fi unul dintre oamenii mei m-a convins că e responsabilitatea fiecărui om să vorbească adevărul (și să expună minciunile). So mi se pare corect și decent cumva să scriu asta. Nu mă ascund în spatele minutelor goale. Muncesc când e de muncă, nu fug, dar cred că e o prostie să muncim 8 ore fix no matter what și aș vrea să se oprească treaba asta, măcar pentru Sara dacă nu și pentru mine. Poate nu știu, din cele două sute mici de oameni care intră zilnic aici 10 vor petrece puțin timp gândindu-se la asta. Apoi poate își vor reaminti când se rotesc pe scaun la birou, apoi acasă. Poate vor vorbi cu prietenii lor despre asta și poate oamenii se vor hotărî la un moment dat că futu-i, viața nu e despre muncă (ok, recunosc, daydreaming deja, revin).

Dacă e într-adevăr așa, și doar oamenii sunt cei care nu fac asta se întâmple, de ce nu pleacă invers, de la companii? Well, aici nu pot decât să take an educated guess. Pe de o parte, și companiile sunt conduse tot de oameni, care funcționează pe rutină, pe obiceiuri. Cred că oricine a auzit de la cei cu vechime „da’ intotdeauna am facut asa, cum sa schimbam?”. Eu încă o aud de 12 ani în câmpul muncii. Mba chiar am fost șocată că și atunci când cred că am reușit să schimb ceva se reîntorc cumva la felurile anterioare de a fi, just because they were there in the first place. E tentant și să iau în calcul că dacă eu aș avea o companie de multimilioane nu prea aș vrea ca angajații mei să aibă mult timp liber. Dacă sunt un start up, da, mă preocupă eficiența, productivitatea și inovarea și sunt dispusă să risc. La mamuți mai greu să schimbi ceva, le e frică că ar cădea și și-ar rupe picioarele, iar adevărul e că e foarte probabil să se întâmple asta. Dacă ne uităm la puținele țări care au experimentat cu venitul minim garantat național vedem că a avut drept consecință o serie de afaceri nou-lansate. Cu o sursă de venit asigurată și cu timp liber la dispoziție oamenii își folosesc creierul și încep să facă. Nu tocmai avantajos, obiectiv vorbind, pentru companiile mari să își creeze singure o turmă de concurenți, nu? De altfel în țările cu pricina se presupune că tocmai presiunea mamuților de gen a stopat experientul cu venitul minim care era pretty awesome (nu numai că a crescut numărul afacerilor nou înființate, dar în țări ca Namibia a redus malnutriția dar și rata criminalității, care era destul de alarmantă before).

Cum cred că se pot schimba lucrurile astea dacă nici cei mari nici cei mici nu par a fi preocupați de subiect? Păi adevărul e că nu sunt tare optimistă. Nu cred că o să prind în viața mea muncitorească schimbarea asta, cel puțin aici.

Cred însă că se va întâmpla pe parcursul vieții Sarei datorită automatizării, AI, care va deveni o realitate în următorii donno, maxim 50 de ani. Vom fi nevoiți să ne adaptăm, schimbarea nu va veni (cum de altfel de obicei nu a venit) de la majoritate ci cumva vom fi forțați să ne schimbăm, pentru că obiectiv vorbind munca oamenilor va fi preluată de mașini (ca să nu zic direct roboți, că pare prea sci-fi). 🙂

Shift-ul implică și educația. Școala îndoapă acum cu sandwich-uri mari de date copiii, ignorând specificul fiecăruia. Statistics. Averages. They win again (that’s why I hate them). Nu cred, știu cu certitudine că fiecare om e diferit și are anumite înclinații. Cred că înclinațiile ălea trebuie descoperite și cultivate, cred că de acolo creștem și de acolo vin descoperirile și minunile. Faraday, Mendel, până și mai faimosul Darwin sunt dovezi că nu o educație cu 10 pe linie e ceea ce duce la descoperiri care schimbă lumea. We need to teach how to think and not what to think.

Cred, spuneam, că la un moment dat umanitatea va avea mai mult timp liber. Și atunci va trebui să ne hotărâm ce facem cu el. Există, desigur, pericolul să ne ocupăm și acel mai mult timp liber cu cele de mai sus: social media, filme ușoare, emisiuni TV aso, dar rămân o idealistă prostuță și aleg să cred că oboseala și numbnessul sunt cele care ne conduc aici, că o data ajunși în ipostaza de a avea o zi înainte ca o pânză alba vom redescoperi plăcerea lui a afla.

Egoistă. Din egoism mă gândesc la toate astea, nimic mai mult. Pentru mine și pentru Sara vreau o lume așa. Eu sunt cea care crede că lumea ar fi un loc mai frumos, pentru mine și pentru Sara în primul rând. Una în care oamenii vorbesc de cărți, muzică, știință și nu una în care discutăm, ca acum de bani, muncă, rate la case, telefoane noi, aplicații, emisiuni și țoale.

A bigger bubble. 🙂

img_5283b

2 răspunsuri »

  1. Visez și eu la o astfel de lume. Dar nu sunt prea optimista. In rest, îmi place întotdeauna cum îți construiești argumentele și ideile. E un fel de Ted talk, dar fara elementul vizual. P.s: Cine e nenea pe care îl citești? Dacă se poate ști.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s