Little mouse

Standard

Vă plac șoarecii? Mie îmi cam plac. Și Sarei. Cred că de la Ratatouille i se trage, dar poate și că e așa o fetiță șoricel uneori. Jumătate șoricel, jumătate pisică, ca să fiu mai precisă. Da, se poate.

Și mă gândeam la șoriceii ăia mici de laborator. Ăia pe care se fac toate experimentele de care citesc eu.

Nu cred că sunt deloc prostuți șoriceii. Apropos, știați că râd atunci când sunt gâdilați? 🙂

Dar nici despre asta nu voiam să scriu, focus, focus.

Voiam să scriu despre cum învață șoriceii de laborator. Să presupunem că dacă apasă un mâner primesc o recompensă. O bucată de brânză. Imediat dar imediat șoricelul va învăța că dacă apasă mânerul va primi bunăciunea de brânzică și se va duce curios să îl apese :). But now more difficult. Uneori, când apasă mânerul, șoricelul nu va primi nimic. Bummer. Bineînțeles, șoricelul va ezita să apese mânerul. Dar mai încearcă încă, pentru că încă își mai aduce aminte de cât de delicioasă era brânzica. Încă două nimic și va încerca mai rar. Dar a cincea oară? A cincea oară primește iar brânzica. Și încearcă din nou, din nou repede, dar când nu primește nimic din nou mai rar. Iar, eventually, alternând + cu – șoricelul mic e așa de confuz că nu mai știe ce să facă :). Să încerce azi sau să nu încerce? Dacă nu va primi iar nimic? Dar dacă totuși de data asta va reuși?

E și mai frumos când e cel mai fericit șoricelul (când îi crește dopamina cel mai mult), turns out că nu atunci când e sigur că va primi brânzica, nici atunci când o primește prima oară după o lungă perioadă de încercări ci atunci când are șanse jumate jumate să o primească. Dar la dracu, nici despre asta nu voiam să scriu, nuș ce-i cu mine azi.

Revenind. Ni se pare firesc comportamentul șoriceilor. Evideeeeent că atunci când primesc brânză constant încearcă des și atunci când nu primesc (eventual, dacă primesc un șoc electric în loc de brânzică) even the bravest of the mice will hesitate to try again și evident că îi încurcă alternanțele de rezultat.

Și atunci, dacă la șoricei ni se pare atât de evident, de ce ne tratăm uneori copiii de parcă nu ar avea nici măcar inteligența lor?

Aplicăm reguli diferite dar ne așteptăm ca ceea ce învață copilul să fie varianta corectă. Ai voie la desene două ore legat dacă mami e obosită și tu urli ca descreieratul dar în rest nu ai voie la desene mai mult de o oră pe zi . Azi ai voie dulciuri azi cu punga dar mâine unul singur. Ai voie să te cațeri pe gard azi dar mâine nu, că e periculos. Nu te duce să vorbești cu străinii dar pleacă liniștit cu tanti educatoarea în prima zi de grădi. Nu o minți pe mami dar minte-o pe tanti Ioana prietena lui mami că îți place jucăria pe care ți-a adus-o deși nu te-ai jucat în viața ta cu păpușile și nici nu intenționezi să începi acum etc etc. Cu cât mai multe reguli, cu atât mai ușor de amestecat care cum îi.

Și apoi ne isterizăm că au luat-o razna și că nu mai ascultă nimic din ce le spunem, că se uită prea mult la desene și că mănâncă mult prea multe dulciuri :).

O grămadă din comportamentele care ne încurcă sunt, dacă stăm bine bine și sincer sincer să ne gândim, rezultatelor propriilor noastre atitudini și schimbări de reguli în funcție de ce ne convine nouă, adulților atotputernici în ziua respectivă.

O dată pentru că uit mult, a doua oară pentru că cred că îi înţeleg pe şoriceii de laborator, nu îi creez multe reguli Sarei. Puține, cât de puține pot. Și încerc să le mențin. Sigur că fac excepții, uneori chiar fac și nici nu le regret. De exemplu dacă Sara e amărâtă și plouată că cine știe ce a supărat-o voi face o excepție de la regula că avem voie dulciuri o zi pe săptămână și va primi altele. Dar încerc să îi explic că e o excepție datorată X și că regula rămâne consantă. After all, și eu m-am uitat în weekend la trei filme din alea vechi și numai ale mele unul după altul că eram cu fundu-n sus, ba chiar am băut vreo trei sticle întregi (din alea mici) de cola. So, reguli puţine şi constante, iar  excepţiile sunt binevenite :P.

IMG_2598

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s