Ce mai citește Sara

Standard

Deși mă enervează rău poveștile cu prințese și nu reușesc să înțeleg de ce ar trebui să citim copiilor povești cu prințese, alta decât să nu pară complet picați din plop când se discută la grădi despre Frumoasa din Pădurea Adormită, i-am luat (sau nici nu știu dacă eu i-am luat sau a primit) și a citit mai toate poveștile cu prințese. Complet ignore, nu i-au spus nimic și evident că nici eu n-am insistat cu ele.  La fel cum i-am luat și Petre Ispirescu, Ion Creangă, Habarnam și Legendele Olimpului. Deocamdată, dintre toate astea, doar Habarnam a avut succes. Mai încerc cu Legendele, Ispirescu, Creangă și prințesele sunt fără de speranță, mi se pare că deja a trecut de nivelul lor și nu cred să se mai întoarcă.

So, enervându-mă poveștile cu prințese (din motive obiective și raționale), nuș ce draci ar fi de învățat din morala veșnică că fata cuminte/harnică/cu coadă de pește/adormită gets the prince. Fuck the prince. Dați-mi o poveste unde o fată deșteaptă se descurcă singură și se simte tare bine și fericită, vine un prinț pe cal alb și se îndrăgostește de ea și fata-i zice: Fuck off dude, I need no prince and no saving și continuă as she was, la un moment dat găsind poate un non-prinț non-călare, de preferat cu picioarele goale si capul plin, cu care poate să fie deșteaptă și fericită în continuare și aia ne-o plăcea și mie și Sarei.

Revenind.

So, enervându-mă poveștile cu prințese am zis să vă arăt care-s preferatele Sarei these days:

IMG_4708

Adina Rosetti e singura cu două cărți în lecturile preferate ale Sarei, și sincer și mie îmi place tare mult cum scrie. De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură a intrat recent în playlist și Sara râde cu hohote de fiecare dată când o citim (ca și la mai toată Fabulafia, unde de asemenea găsiți povești scrise de ea).

IMG_4705

Balul florilor e o poveste despre un domn legumă care ar trebui să stea la locul lui dar nici vorbă, val vârtej la balul florilor unde reușește să se integreze și să demonteze prejudecățile fițoaselor frumos mirositoare. Needless to say I also like this book. Sarei îi place și să recunoască diversele flori sau legume, o citim de pe la 3 ani și a învățat o grămadă din ea. E o singură poveste, o medie bună între lungimea dorită de un copil de 6 ani care urăște somnul și cea pe care o vrea o mămică uneori obosită care visează patul.

IMG_4704

În cartea cu Stejărel sunt 5 povești, dar Sara e îndrăgostită de prima, cea din titlu, pe care o citim și o răscitim. E despre un stejar pitic ursuz care nu are copii, singurul lui prieten fiind un păianjen și care se trezește vrând-nevrând adoptând o veveriță.

IMG_4707

Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul e, așa cum îi spune și numele, o poveste despre timp (de fapt sunt mai multe, legate). Cea de-a doua de Adina Rosetti. Și pe asta o citim de câțiva ani și Sara nu se mai satură de ea. E o carte care explică curgerea timpului (copiii se încurcă inițial între ieri și mâine) și de ce nu e bine să te grăbești să treci peste momentele care crezi că nu îți plac.

IMG_4706

Iulia Iordan are mai multe cărți, Sarei îi place doar asta. Însă compensează ca timp alocat, pentru că e și lungă și o și cere des. Are foarte dar foarte multe explicații legate de copaci, idei de jocuri, poezii și cântece populare.

IMG_4703

Alice nu mai are nevoie de prezentare, dar sincer pe mine m-a surprins că îi place Sarei acum, eu cred că am descoperit-o ceva mai târziu ca ea. E destul de lungă, o citim cam în două seri și, la fel ca la Vrăjitoare, Sara râde în hohote (mai puțin la pagina cu rânjetul pisicii Cheshire unde închide ochii de frică :D). E o ediție tare reușită asta, sunt mai multe povești faine în ea. Noi am luat-o din Cora, online sincer nuș unde dați de ea.

IMG_4702

Chiar acum citim Micul Prinț. Sara a primit-o de Crăciun acum 2 ani și i-a plăcut începutul (am murit când mi-a explicat fără să citim înainte desenul cu pălăria, it is true, doar copiii îl văd, oamenii mari au uitat ce înseamnă desenul cu pălăria), însă nu mai știu de ce ne-am întrerupt și am reluat-o abia recent. 6 ani mi se pare vârsta perfectă pentru ea, inocența Micului Prinț se mulează perfect pe vârsta asta, uneori Sara și eu (citind din carte) punem simultan aceleași întrebări oamenilor mari :). Știți că e mult, mult, mult, uriaș de mai mult decât o poveste pentru copii, eu aș zice că e prima carte de filosofie a unui om și inima mea e o baltă caldă și moale de fiecare dată, uneori sunt extrem de mămăligă și îmi dau lacrimile și mi se întrerupe vocea, de trebuie să mă controlez să nu mă miroasă Sara, care se lipește mai abitir cu capul de umărul meu. Cred că nu e doar una din cărțile Sarei preferate, dar și una din cărțile mele preferate :).

Cam astea mi le-am adus aminte, hai mai ziceți-mi și voi, pliz, că mai vrem cărți noi, tot așa, cu astea, cu inimă și tâlc 🙂

15 răspunsuri »

 1. Credeam ca-s unica nebuna care evita sa ii citeasca copilei povesti despre cum vine unul si-o pupa pe una si NUMAI asa se trezeste aia la viata si traieste fericita pana la adanci batraneti. Give me a break!
  Mel are Legendele Olimpului in ceva varianta pt copii.Ii plac povestirile.Habar n-am de unde a aterizat cartea aia la noi, I suspect granny, dar e faina.
  E fain ca Sara si-a pastrat interesul pt povestea de seara. A mea trece printr-o faza in care parca nu mai are rabdare sa stea sa asculte povesti seara. Sper ca e doar o faza…m-ar intrista sa vad ca, la varsta scolara, n-o sa umble ca fantoma, cum umblam eu, sa isi ia ceva de mancare, cu cartea in mana. Cea mai faina amintire a mea din copilarie e aia in care, citind Ionel Teodoreanu, si citind despre haleala, m-a luat foamea; era trecut de 11 noaptea, asa ca, pe intuneric, am dat atacul la camara.Faza e ca-n camara nu eram unica care bajbaia pe intuneric, asa ca s-a lasat cu tipete de spaima. Rezulta ca placinta cu mere era si-n vizorul lu’ tata la ora aia. 😀

  Apreciază

 2. Ahh, ce bine ca ai scris idei pentru carti, de cand caut! Nu stiu ce sa iti recomand, avem o perioada luuunga de studiat Atlase si Enciclopedii. Au trecut printesele in sfarsit, slava Domnului! Ah, ba nu chiar, sambata cand isi facea bagajul sa mearga la un botez cu prietena ei cea mai buna, na ca vad cum isi indeasa cartea cu Vaiana in portbagaj (ca nu incapea in poseta minuscula :P). Dar Vaiana e decenta, n-o salveaza niciun print :))

  Sa stii ca am si eu fix editiile astea din Alice si Micul Print si vreau sa le scot la rampa in curand. Pe Alice o mai are in vreo 3 alte variante, sa vad cum i se pare the real thing. 🙂 Si doar am discutat despre Legendele Olimpului, inca mi se pare ca e mica. Dar abia le asteapta.

  Si sa nu uit ca vreau sa incep si fratii Grimm anul asta, cumva.

  Va pup!

  Apreciază

  • Atlase si Enciclopedii si noi, de alea nici nu vreau sa scriu, isi cumpara cum isi iau unele muieri pantofi. Nici nu au loc in bibloteca, le tin separat. Nus maica ce-i gresit la copiii astia, ca eu veci nu mi-am luat atlase neobligata :))

   Apreciază

   • Nu erau pe vremea noastra atlase atat de faine ca acum. Si mie imi plac atlasele copiilor generatiei lor. A mea e obsedata de dinozauri si planete, rasdoim atlasele si cate 2 ore fara sa se plicti…

    Apreciat de 1 persoană

 3. La noi nu a fost cazul de povesti cu printese, ne-am invartit multa vreme in jurul cartilor cu si despre vulcani, cutremure, valuri tsunami. Acum mare hit este Lindbergh, povestea unui soricel zburator, o citim aproape in fiecare seara. Alternam cu Luli si casuta din copac – o carte pe care o are de multa vreme, dar pe care abia de curand a vrut sa o citim. Povestea de demult cu plopul este preferata.
  I-au mai placut tare mult Pippi Sosetica, de Astrid Lindgren si Ziua in care a fugit somnul, de Victoria Patrascu.
  Domnisoara Poimaine a fost multa vreme citita zilnic, am vazut si piesa jucata de Teatrul Momolino.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Ramane sa scrie cineva (poate chiar tu?) povestea „unde o fată deșteaptă se descurcă singură și se simte tare bine și fericită, vine un prinț pe cal alb și se îndrăgostește de ea și fata-i zice: Fuck off dude, I need no prince and no saving”. What r u waiting for?

  Apreciază

 5. Poți încerca Good night stories for rebel girls, e despre fete deștepte care de descurca și fără prinți. Cred că pe la 6 ani e numai buna. Eu mi-am cumparat-o pentru mine, dar e de mare interes și pt fetița de 4 ani. Doar că nu înțelege inca ce-i aia o femeie astronaut, activist, președinte, etc.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s