Amnesia

Standard

V-ați întrebat vreodată de ce nu țineți minte mai nimic din copilăria timpurie?

Una dintre explicațiile oferite e că hipotalamusul, chestia aia mică cât o migdală care are o grămadă de funcții smechere, printre care și aia de a ține minte nu e suficient dezvoltat (atinge maturitatea la fix 7 ani).

Copiii de 7 ani întrebați despre evenimentele pe care le-au avut la 3 ani și le aduc aminte în proporție de 60%. Copiii de 9-10 ani în proporție de 36%. Și e complet diferită de curba uitării la adulți.

În jur de 7 ani, copiii suferă o perioadă de amnezie. Cele mai recente amintiri pe care le avem datează în medie undeva la 3,67 ani. Fetele stau mai bine decât băieții la capitolul ăsta, iar copiii ai căror părinți au făcut referire la amintiri trecute mai bine decât cei care nu au vorbit despre trecut. Majoritatea amintirilor pe care le avem sunt fabricate, amintiri datorate fotografiilor pe care le vedem sau poveștilor pe care le auzim. Our mind plays tricks on us.

Mi-e ciudă uneori că Sara o să uite perioada asta, aș vrea să o țină minte ca mine, cât a fost de frumoasă și de grea și de haioasă.

Prima mea amintire e de sub vârsta de 3 ani. Știu sigur că e o amintire reală pentru că am crezut mult timp că e un vis și când le-am povestit-o alor mei, în jurul vârstei de 30 de ani, au rămas șocați. E o amintire cu un element de decor minor care a rămas într-o casă ce a fost demolată de comuniști atunci când eu aveam aproape 3 ani. Nu există fotografii cu elementul acela, deci e sigur o amintire.

Uitarea e o funcție de protejare a creierului. Nu are sens să înmagazineze toate informațiile (sau, mai precis, să le țină disponibile tot timpul, studiile recente arată că ele sunt stocate undeva și pot fi accesate prin diverse asocieri). Știm că uităm primele luni cu copiii, ălea care sunt cele mai grele (insist, sintagma copii mai mari probleme mai mari e o tâmpenie, nimic n-a fost mai greu ca primele luni) ca să putem face copii din nou. Ne ajută și lipsa somnului, care e corelat direct cu uitarea.

Well, my brain is fucked up. Pentru că, la fel cum n-am uitat amintirea aia de sub 3 ani, la fel n-am uitat niciuna din nopțile nedormite și tot cocktail-ul aferent. Uit cheile de la mașină, buletinul acasă când să trec granița, portofelul pe birou când plec la Mega și ce zi e azi.

Dar lucrurile importante, cele care m-au făcut să simt, cele care m-au schimbat, cele care au fost foarte grele (sau foarte frumoase), nu le uit.

Playlist de 2016. 

 

 

 

 

2 răspunsuri »

  1. Inca te contrazic la faza cu copii mici, probleme mici samd. E fix asa,bre. La 2 luni ea dormea, eu dormeam, ea manca, eu mancam, ma uitam la o tona de seriale si citeam si stateam pe net si all was pink. 5 ani mai tarziu, n-apuc sa dau o pagina ca aud:”mamiiiii”; rezolv chemarea, intind o masina de rufe, pun mana pe carte si simt ca ma arde privirea cuiva in ceafa…rezulta ca tati nu e fun enough si mami trebuie sa intervina.Coloram, citim, bazaim,revin la treaba mea si CA-CAT, imi amintesc ca n-am comandat balerinii de dans cum mi-a cerut educatoarea, n-am votat daca vreau excursie sau serbare sau picnic sau loc de joaca la final de semestru, cu grupa, n-am anuntat logopeda ca ora ei se suprapune cu programarea la dentist si ca eu vad ceva la maseaua ei si e nasol, ca OCDul nu ma lasa sa dorm pana n-o vad la dr pe scaun samd. Copiii mici nu fac probleme. It was all in your head! Revin la pagina 2 dupa ce mai zic si ca imi amintesc faze de cand aveam 4-5 ani c-o claritate maxima. Franturi de conversatii cu parintii, intamplari, secvente din orele de engleza de la gradi, unde imi adoram profa de lb straine samd. Intreaba-ma ce serie am la buletin de cand m-am maritat si n-o sa ai raspunsul meu. Intreaba-ma unde mi-s cheile de la masina la ora asta. Sau alea de la usa…sau geanta for that matter. Mister!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s