Homeschooling

Standard

Mă gândeam de o vreme să scriu despre asta, dar cumva parcă nu e totul clar în capul meu și așteptam să se întâmple asta (it didn’t). Uneori însă, gândim în timp ce vorbim (sau scriem) so here goes nothing.

Știți că nu cred în școală. E o normă proastă căreia mă supun, pentru că probabil consecințele ar fi nasoale dacă nu aș face-o. Dar nu cred în ea. Numărul de ore petrecut acolo e aleator, numărul de ani e aleator, materia pe care o studiază copiii e supraîncărcată și lipsită complet de o analiză serioasă, împărțirea semestrului se schimbă de la un sezon la altul șamd. Există o nevoie adevărată de a învăța, dar cu siguranță nu există o nevoie adevărată de a învăța așa (și la fel de puternic cred că sistemul de stat românesc mai mult oprește copiii să învețe decât reversul).

Așa că m-am gândit, o vreme, când ar fi fost posibilă abordarea, la homeschooling. Adică să fi stat acasă cu Sara și să o învăț eu, eventual sub o instituție umbrelă din străinătate care să producă diplomele necesare (see above, nu mi se pare că o viață fără rahaturile alea de hârtii e posibilă dacă nu ești cumva un artist destul de bun-n.b. un artist poate să însemne și un frizer sau instalator foarte bun).

Sincer cred că un copil care învață acasă cu părinții poate ajunge la un nivel de cunoștințe similar sau chiar să depășească un copil care merge într-un sistem de stat sau privat. Deci nu mă îngrijora partea asta.

Nu excelez la rolul de profesor (îmi place să mă prostesc, să mă joc și nu prea sunt genul care să bată cu pumnul în masă, azi studiem trigonometrie!), dar cred că aș fi găsit cumva metodele să parcurg cu Sara cele necesare și fără să renunț la my goofiness.

Problema pe care am avut-o întotdeauna cu sistemul ăsta (am mai scris-o și pe blog acum vreo 3-4 ani) e că privează copilul de unul din aspectele pe care eu le consider esențiale dezvoltării: timpul petrecut cu alți copii.

Și știu că acum, în secunda 2, imediat adepții homeschooling-ului vor explica că nu, că merg la ateliere/activități de grup, că se pot forma grupe de copii care învață în sistem HS (băi, îl prescurtez că mi-e lene să scriu atât repetat).

Da, știu. Nu. Faptul că stă o oră pe zi sau zece pe săptămână în colectivitate cu diverși copii (că bănuiesc că se schimbă totuși componența în funcție de atelier) nu mi se pare același lucru.

Cred că oamenii sunt animale sociale (și da, o spun eu, care sunt introvertit declarat, nu îmi place să cunosc oameni noi și respirația îmi devine accelerată în mall-uri, cinema-uri sau orice adunare de oameni).

Cred că pentru a deveni un om întreg ai nevoie să îți fie greu. Cred că pentru a merge înainte e întotdeauna necesar să fii nemulțumit.

Și sincer, statul acasă e o bulă. Una frumoasă, nu zic deloc nu, dar o bulă. Într-o bulă ești mulțumit. Și cred că e ok să construiești bule, dar doar atunci când ai capacitatea din interior de a înțelege tot ce privești în exterior (despre bulele opace nici nu vreau să vorbesc, sunt o prostie). Dacă nu înțelegi nimic din ce se întâmplă atunci cred că o grămadă de sentimente negative ar intra și ar colcăi acolo, în spațiul ăla strâmt: nesiguranță, frică, stres.

Și cred (oribil de des scriu cred în articolele astea ipotetice, și pe mine mă enervează, nu numai pe voi) că reușim să învățăm cum să trăim în lume trăind în lume. Learning by doing. Cu alte cuvinte, cred că un copil are nevoie să petreacă o mare parte din viața lui printre copii. Aceiași grupă de copii, sincer cu cât mai mare cu cât mai bine. Pentru că așa poate învăța. Așa vede tipologiile diferite, așa se creează mecanisme de trial and error în rapoartele interumane, așa învață cum să se comporte cu tipologia A sau cu tipologia B, trece prin conflicte de diverse intensități pe care trebuie să învețe să le gestioneze într-un fel sau altul, să se îndrăgostească de unul pe care îl vede în fiecare zi și nu o bagă în seamă, să simtă nedreptate din partea educatoarelor (pentru că e imposibil, dar imposibil ca toate educatoarele să fie pâinea lui Dumnezeu), să descopere lumea.

Pentru că toate cele de mai sus sunt lumea. Are nevoie să stabilească ea singură cum se va raporta ca adult la alți oameni, la autoritate, la reguli tâmpite șamd.

Altfel, ar trebui să execute acest exercițiu în momentul în care va fi adult, în care va trebui să se descurce și cu un job, poate și cu un partener sau chiar și cu unul sau doi copii. Nu total imposibil, dar cu certitudine mai greu și deci mai riscant pentru sănătatea ei mintală (și sincer, at the end of the day pentru fericirea ei).

Și iar adepții HS mi-ar explica că poate să învețe cele de mai sus citind, prin cărți și nu neapărat prin experiență directă.

Well. If anyone wishes that to be true it would be me. Dar sincer, nu e. Într-o oarecare măsură, deși am mers la școală, eu sunt una din persoanele care a ajuns la maturitate bazându-și majoritatea ideilor, credințelor pe informațiile adunate din cărți (nu neapărat relațiile sociale, faptul că am fost la școală cred că e singurul lucru care îmi permite acum să mă prefac normală și să pot funcționa în situații în care de obicei nu mă simt confortabil). Și deși iubesc cărțile, honestly I was rather surprised când am văzut cum e lumea cu adevărat.

Mă așteptam, bazându-mă pe ceea ce citisem la cu totul altceva: la respect reciproc, la meritocrație în ciuda hainelor purtate sau a rudelor aparținătoare, la politețe, blândețe (cu excepții, desigur), la calm, decență, la adulți curioși, conversații interesante aso.

Bullshit, după cum bănuiesc că știți cu toții trăind în România, cele de mai sus sunt excepții de la normalitatea în care ne scăldăm. Și mie uneia mi-a fost și încă îmi e destul de greu să mă adaptez. Nici nu cred că e doar România, oamenii sunt buni și răi, amestecați (deși nu renunț la ideea că fundamental oamenii au capacitatea de a fi buni, cred doar că la acest moment în istoria omului, suntem la un moment în care realitatea ne forțează din diverse motive să le avem pe ambele simultan). În cărți cumva se polarizează binele și răul și rămânem cu senzația că binele extrem și răul extrem sunt excepții, oamenii de rând fiind rather good, nu very good, but rather good. Cred că împărțirea celor două e mult mai omogenă, chiar la nivel de individ și că avem nevoie să cunoaștem oamenii ca să putem funcționa eficient ca adulți.

Creierul meu merge în imagini și poate reușesc să explic mai bine așa ce gândesc. Picture a bubble. With one particle in it (or more particles, but in a finite number). Sparks appear when particles colide. Interacțiunea dintre particulele A, B…N are un număr finit de rezultate posibile. Particulele din interior au nevoie să se ciocnească de particulele X, Y, Z din exterior pentru a crea rezultate noi. Doar așa particula A din interior va ajunge la potențialul ei maxim :), altfel va crede (și va produce) întotdeauna doar rezultatul 1, 2 sau 3.

M, iar am scris cam mult și nici nu știu dacă am reușit să fiu clară, în ciuda faptului că am gândit pe măsură ce tastam.  Dar overall, this is it. Nu cred că putem crește, că ne putem dezvolta, că putem deveni compleți singuri, pentru că deși infiniți (pe verticală) suntem limitați în suma manifestărilor noastre (pe orizontal). Avem nevoie să vedem alți oameni, să interacționăm cu ei pentru a înțelege, pentru a simți, pentru a crește. Și de asta nu aș face, chiar de aș putea, homeschooling cu Sara 🙂

IMG_3501

5 răspunsuri »

 1. Acum 3 ani as fi spus despre tine ca esti o hipsterita si ca simti nevoia sa iesi in evidenta incercand sa parcurgi o alta cale cu fiica-ta. Azi iti zic c-as vrea si eu, dar n-am resursele si curajul necesar sa fac asta. 3 ani de gradinita si deja vreau sa emigrez, sa renunt la orice forma conventionala de invatamant pt copilul meu, sa ma iau cu careva de gat, anything. Programele-s incarcate si complet anapoda, deloc adaptate necesitatilor erei noastre, clasele sunt supraaglomerate, profesorii sunt slab pregatiti si miserupisti in marea lor majoritate, bataia in scoli/gradinite e litera de lege,urlatul la copii e metoda de predare samd. Regret c-am petrecut atat de multi ani in scoala, pe real, incat am ajuns sa n-am niciun pic de suflet boem cat sa imi bag picioarele in tot, sa ma retrag acasa cu ploada si s-o invat eu matematica si faze.Romania e mult in spate la nivel de HS, si-ti trebuie, timp, bani si rabdare multa ca sa apuci sa implementezi asa ceva acasa. Stiu pe cineva care vrea sa infiinteze ceva asociatie pt astfel de parinti, insa nu stiu daca asta se va concretiza curand…intre timp caut invatator normal pt ploada si port discutii felurite cu alti parinti, ca mine, sau taman pe dos. Ma intristeaza sa vad cati adulti isi doresc strictete, teme felurite, culegeri nenumarate si lectii suplimentare pt copiii lor. 😦

  Apreciază

  • Bai avand in vedere ca mi se spune cam o data pe zi ca sunt hipsterita, am ajuns sa o accept. Decat altele, mai bine asta :). Mdap, it is sad. Dar cred ca exista scapare cumva, sau macar ca putem face cate ceva ca sa scapam de tampenia asta de sistem.

   Apreciază

   • Zici? Chiar crezi asta? C-apuca fetele noastre marea schimbare?I lost hope! 😦
    Am incetat sa mai sper ca ne aliniem si noi tarilor civilizate, si-acum incerc sa fac un soi de damage control, cautand sa gasesc pt ea o invatatoare atipica, care sa stie sa atraga copiii la scoala.
    In incercarea asta a mea am dat de multe dudui care s-au otarat la mine, ca ce treaba e asta in care parintele intreaba daca la clasa se vor da multe teme pt acasa si daca se va opta pt optionale cu carul, si daca clasa va fi tarata la concursuri inutile samd? Ca toate astea te fac om.Sad! Dupa 3 tantici de astea mi-a pierit pana si cheful de a le mai cimbate…mie! Si you know me, pana in panzele albe ma duc cu ideea mea, daca e sa ma contrazic cu careva. Dar nu mai vad sensul…I just move on to the next,si-o fac cu inima mica de spaima ca n-o sa gasesc persoana potrivita si iar o sa-i mutileze vreo terorista curiozitatea de a invata.

    Apreciază

   • pai 1. nu cred ca in toate tarile civilizate e mai bine, actually stiu cateva in care e la fel ca la noi sai poate chiR mai rau. 2. da, cred ca sunt si azi cum au fost si cand eram noi mici si cum vor fi mereu. real people ;))

    Apreciază

   • Eu cred ca mi-am pierdut doza de optimism. Pana nu-mi vad ploada din nou ciripind in drum spre gradi/scoala, nu cred ca-mi revin. 😐Vad oameni faini, stiu dascali misto, dar nu-s sincronizati cu generatia plodului meu si asta ma deprima. Acum 5 ani nu ma interesa curtea vecinilor din UE, sau din afara UEului…acum ma cam uit la nordici balind 😁

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s