Because I’ve said so

Standard

Aka Pentru că așa am zis io.

Sună familiar? Sigur am auzit-o cel puțin o dată în copilărie, dar acum, ei bine, acum suntem adulți și noi cu siguranță nu o să spunem niciodată așa ceva copilului nostru.

Right?

Right. Adică mă rog, right pentru noi, părinții care ne batem reciproc pe spate și avem metode relativ similare de crescut copiii, ce implică mai mult dragoste și mai puțin autoritate. Sigur că suntem conștienți că nu toată lumea e ca noi și că în afară se mai și altoiesc câte două sau se mai și bate cu pumnul în masă, dar noi? Noi nu.

Well, chiar dacă nu o facem neapărat ca atare, cred că până la un anumit nivel o facem întrucâtva și noi.

Cred că nu prea dăm prilejul copiilor noștri de a exprima și argumenta punctele proprii de vedere, cel mult îi privim amuzați când încearcă și îi corectăm ușor peste nas, cu blândețe de mamă sau tată leu.

Cerul e albastru pentru că, marea e sărată pentru că, dinozaruii au murit pentru că, Darwin vs. creaționism, după mâine vine poimâine și părul crește nu scade. Ora de somn nu trece de 10pm, ne spălăm pe dinți, somnul ne ajută să creștem.

Uneori nu știm. Sper că le spunem măcar atât, că uneori nu știm, și căutăm împreună, că e important de știut nu numai că a nu ști nu e nicio rușine, ba chiar e o stare destul de esențială pentru progres. Să îți dai seama că nu știi și să cauți e chiar misto.

Suntem deținătorii adevărurilor și ăsta e rolul nostru, să le arătăm calea cea bună. Nu?

Da, cu siguranță avem mai multe răspunsuri decât ei din simplul motiv că am avut mai multă vreme de acumulat informații. Dar asta ar trebui să genereze automat ca părerea noastră să nu fie niciodată pusă la îndoială?

🙂 Nu cred.

Paranteză.

Îmi plac vacanțele și pentru că apuc să citesc mai mult. Când vine o vacanţă, îmi petrec vreo jumătate de oră adunând din bibliotecă cărţi. Cam de vreo 3 ori mai multe decât aş putea citi în cel mai fericit scenariu, pentru că a) e greu să ştiu de dinainte exact ce carte mi se va potrivi şi b) nu sunt singura cititoare de casă şi la noi se fură cărţile ca-n codru, chestie care mi se pare, de altfel, cea mai bună chestie ce li se poate întâmpla unor cărţi. Meniuei, printre ce am citit iarna asta se numără şi On Liberty, de John Stuart Mill. Da nuș de ce i-a zis așa, că e mult mai mult decât îi spune titlul, mie mi s-a părut o carte despre pedos şi importanţa de a fi pe dos. Mi-a plăcut. Adică na, pare snob să zic că una din cărţile de referinţă a lumii mi-a plăcut, da mie nu mi-a plăcut că mi-a zis proful de facultă de ea prin anul 2, mi-a plăcut că am dat de ea într-o librărie dintr-o gară şi am vrut să o citesc. De aia e puţin a mea.

Nenea ăsta Mill zice că orice idee, oricât de proastă, trebuie să aibă loc să fie prezentată și ascultată, pentru că asta e esența evoluției. Orice idee proastă are potențialul de a avea o parte corectă și orice opinie majoritară, care pare imbatabilă și perfect corectă, are, probabil, o parte greșită. Nu vedem întotdeauna acelaşi lucru, deşi ne uităm la acelaşi obiect, chiar cred asta şi mi se şi întâmplă destul de des.

„If any opinion is compelled to silence, that opinion may, for aught we can certainly know, be true. To deny this is to assume our own infallibility”.

Mai scrie frumos și despre arta dezbaterilor, o artă, ca și cea a conversației, pe cale de dispariție, dacă mă întrebați pe mine. În orice discuție contradictorie, singurele care sunt cu adevărat interesante, de altfel (of, mă rog, adică trebuie și un teren comun dar și puncte diferite ca să iasă o discuție bună), lumea fie fuge la prima idee de dezacord, fie atacă înapoi pro sau disproproționat, deși exprimarea unui punct de vedere în contradictoriu nu reprezintă automat un atac, fie, pentru cei mai trişti dintre noi, se transformă în atac la persoană din atac la idei.  Dar asta e o altă poveste.

Închidem paranteza.

So. Cred că e necesar să dăm loc copiilor nu doar să își exprime ideile, dar mai mult de atât, să ne contrazică. Adică dacă nu au posibilitatea de a ne contrazice pe noi, persoanele care îi iubesc cel mai mult pe lume și în care au încredere absolută, atunci cum vor putea vreodată să contrazică pe cineva vreodată, un străin care, va părea, și va și fi, mult mai amenințător decât noi?

Dar nu e așa de ușor, cum adică să îl las să mă contrazică când spune că..donno, că pământul e plat?

Well, chiar e greu. Dar eu, de mi-o spune Sara vreodată că Pământul e plat ca o frunză (mă rog, nu asta, că e obsedată de planete, dar ceva similar), n-o să mai fac ce făceam până acum, să încerc să transform o avalanșa de informații în chestii accesibile vârstei ei ci o să o întreb pur și simplu:

– Ăăăă, da’ de ce crezi tu asta?

Și de mi-o zice ceva, o să răspund.

– Aha. Tell me more. Dar ce zici de chestia X, te-ai gândit la lucrul Z?

Așa că poate o să învețe să facă unul din lucrurile care mie mi se par cel mai mișto în viață. Să poarte o discuție, să își exprime argumentele, să nu fie de acord cu o persoană pe care o iubește (în speța de față mă-sa) și să reușească să nu se supere și de o fi să înțeleagă că a greșit, pentru că, de fapt, partea faină a fost discuția în sine. Iar în unele discuții, sunt destul de convinsă, o să înțeleg eu că am greșit.

Cine știe ce-om schimba, orele de somn, m-oi trezi cu micul dejun luat seara, cu câini duși la înot pe lac în loc de plimbare în spatele blocului, șosete diferite și pantofi la fel, pălării colorate iarna sau, uite, poate vom reuși să oficializăm formulele alternative, patentate Sara, pentru alaltăieri și răsalaltăieri: poieri și răspoieri. 🙂

În loc de poză, mai pun o pagină din cartea asta mică, poate vă fac o leacă de poftă de citit în debut de 2017 😛

 

img_4317

 

Un răspuns »

  1. Pingback: Empatia | Sleepy 00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s