12 years a slave. At least.

Standard

Sara va merge la școală în toamna anului viitor. Și asta mă face să îmi rotească prin cap, vreau nu vreau, subiectul ăsta. Amestecat, desigur, cu impresiile personale, pe care le-am mai scris de-a lungul vremii.

In a nutshell, cred că suntem născuți curioși și că școala, așa cum e ea organizată acum, are onoarea de a distruge lucrul ăsta, mai mult sau mai puțin.

Mă încurcă anii ăștia.

Începem școala la 6 ani sau șapte și o terminăm la 18 sau 23 au puțin mai mult în unele cazuri.

Pe scurt, cam 12 ani de sclavie obligatorii.

De ce să nu începem la 10 și să terminăm la 25? De ce nu 5 cu 17? De ce nu 14 cu 21?

Există etape de dezvoltare ale creierului și zău că nu par a urmări asta. Începem să învățăm cu 1+ si până pe la 22 (șincă vreo 5) creierul nostru tot se dezvoltă, apoi mă rog, devine o altă discuție (nu neapărat că scădem, doar că ne dezvoltăm altfel). Then what is? Există un motiv real, solid, pentru care ar trebui să ne petrecem minim 12 ani învățând?

Eu cred că nu.

Și apoi, se gândește cineva la absurdul situației? Avem nevoie de 12 ani de fizică, chimie, limite, autori români și universali (unii care nu înseamnă nimic pentru noi), geologie, economie, psihologie și ce naiba mai învățam ca să obținem o diplomă de bacalaureat care ne permite să fim vânzători la Mega Image.

Sau even more, add to that încă 5 ani de toceală despre sisteme de drept, contabilitate, studii despre sisteme politice, încă o hoardă de cărți plictisitoare ca să devenim funcționari, profesori sau corporatiști bancari.

Sigur, sunt și meserii care chiar au nevoie de cunoștiințe aprofundate într-un anumit domeniu: medicii, cercetătorii, muzicienii și probabil încă câteva. Dar oamenii ăștia pierd 12 ani de generalități nefolositoare până să apuce să se concentreze pe singurul lucru care e important, domeniul lor. Nu am avea oare medici mai pregătiți dacă i-am lăsa să învețe doar medicină de la 14 ani și am avea medicii complet pregătiți la 21?

Suntem lăsați să plecăm acasă cu o mașină de spălat care are capacitatea de a ne transforma toate hainele albe în bleu cu picățele roz (true story) fără o secundă de instruire. Conducem mașini și motociclete care au capacitatea să ne omoare în milisecunde nu doar pe noi dar și pe partenerii inocenți de trafic după o lună de școală, plecăm după 3 zile în spital acasă, fără măcar cu un manual de instrucțiuni cu o viață de om în mâinile noastre.

O slujbă la bancă? Noooooooo, 15 ani de studiu.

E absurd. Serios. Nimeni nu are nevoie de atâția ani de toceală. Ca să nu mai zic de meserii ca a mea, în care folosesc aproape zero din cumulul de informații din anii ăștia și care presupun a învăța totul de la zero.

Cred că e doar o altă conveniență socială. Nu pledez pentru nerespectarea ei pentru că trăim în societatea care funcționează după normele astea și nerespectarea lor cred că ar atrage mai multe riscuri decât beneficii.

Doar sper că mai multă lume o poate vedea cum e. Nu ca pe un capăt de țară. Să văd mai puțini părinți obsedați de învățătoarea plodului și cum să ajungă la ea. De școala de elită (musai) pe care o va urma. De planificarea facultății . Să ne relaxăm cu toții pentru a nu mai pune atâta presiune pe copii. Poate s-ar schimba, ușor, și societatea și cu siguranță, dar cu siguranță am avea niște copii mai fericiți și poate care și-ar păstra curiozitatea nativă pentru mai mult timp, ceea ce le-ar permite lor să descopere minunății și nouă să progresăm mult mai rapid.

Nu cred în școală. Îmi pare rău, dar chiar nu cred. Cred însă în curiozitate. Asta e reală și e un fapt și e dovedită de evoluție. Școala e o regulă artificială. Curiozitatea o nevoie reală.

Și ce facem atunci? Well, cred că avem opțiuni. There is hope. To be continued 🙂

Ce e mai important însă e să enjoy vacanța asta 🙂

img_0950

8 răspunsuri »

 1. Care vacanta, bre, care? Unii „munceste”! :((
  School sucks! Believe it or not, pe vremea mea era mai misto decat ce vad ca ma asteapta acum alaturi de ploada. Urasc parintii! ma rog, urasc marea lor majoritate, aia obsedata de lectii, teme acasa, de culegeri de probleme si concursuri stupide scolare! Inca traiesc cu speranta ca ne loveste un meteorit in urmatorii 2 ani, si ca astfel dispar toti imbacsitii din sistem si avem sansa unui fresh start.A mom can only dream!

  Apreciat de 1 persoană

 2. De acord in ceea ce priveste nebunia temelor, goana dupa invatoare/scoala/profesori/optionale care fac „agenda” unui copil mai incarcata decat a unui adult.
  Mmmmbut: cei 12 ani de scoala ar trebui sa-i orienteze, sa-i ajute sa gaseasca domeniul in care le-ar place sa lucreze. Sa le ofere o baza de „cultura generala” (suna cam rigid, dar intelegi tu ideea). Cu exceptia a extrem de putini oameni care au in mod evident o inclinatie spre un anumit domeniu, de mici (in general partea artistica), restul nu prea cred sa aiba idei clare si neschimbatoare la 10-12-14 ani. Ma rog, uneori nici la 18 – 20, ce-i drept :)))))
  So, eu cred ca aia 10-12 ani de generalitati sunt necesari. Cum ar trebui sa fie ei organizati, ce ar trebui sa cuprinda programa, inutilitatea logaritmilor si a fizicii cuantice la micul dejun, e alta poveste.

  Apreciază

  • 12 ani Sinziana. Serios 12 fucking ani. Sa te pun eu pe tine acum sa te inhami la o chestie de 12 ani care aproape garantat nu iti va aduce nicio bucurie. Would u? Then why do it to them? Just because they are small and have to listen? Fuck no. Si o spun cu tot dragul, but cultura generala my ass. Van Gogh, Chopin, Bach, Rahmaninov, Picasso, evolutie, tehnologie, religiile lumii, asta inseamna cultura generala. Cate din ele le invata/m la scoala? Un mare zero.

   Apreciază

   • Pai eu n-am zis ca asta învățăm la școală. Asta AR TREBUI sa învățăm. Și atunci cei 10-12 ani ar fi și utili și in mod sigur si plăcuți.
    Dar zău…14 ani mi se pare o vârstă total nepotrivita sa te apuci de medicina 🙂

    Apreciază

 3. Eu abia astept sa NU imi dau copiii la scoala. Prin scoala intelegand sistemul de stat actual. Exista alternativa, nu? Montessori, deocamdata pana in clasa a patra, de exemplu. Homeschooling, ca tot e la moda. Mai mult, peisajul in domeniu cred ca se va schimba de la an la an.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s