Teme

Standard

M-am întâlnit săptămâna trecută, în creierii dimineții, cu o colegă care de obicei nu-i la fel de matinală ca mine.

– Dafuq, zic, m-ai și speriat.

– Și îmi explică, funny as she is, cum că mai are o leacă și absolvă magna cum laudae grupa mare că taman ce fusese la grădi să îi explice plodului nu mai știu ce, chemată la apel de educatoare, ca și restul părinților, care erau părtași la tema copiilor.

Și că au învățat să citească, au învățat să scrie și mai au un pic și trec la grupa mare.

Ăăăă zic cool, na, eu nu prea prestez.

Tu nu ai fost la grădiniță? Și nu urmează școala? râdem umpic împreună.

Băi nu, n-am fost la grădi, doar fii-mea, ba chiar și la ședințele cu părinții îmi propun să trag chiulul cât mai des (sorry Magda, please don’t read this).

Ba chiar n-am învățat-o pe fii-mea să citească. Sau să scrie. Știți că știe, dar nu e meritul meu. Al ei și al grădiniței. Ok, poate și că citește atâtea povești a ajutat, dar cumva indirect. Deși, la un moment dat ne-a dat Erika un ceva cu litere să exersăm acasă, which we did, ăăăă once? și apoi ne-am întors la donno, ce facem noi: citit povești, desenat, vorbit de stele, filosofie, natură, animale, desene, puzzle, parcuri, muzee uneori și ăăăă cât mai multe vacanțe.

Nu-i bun?

Nu cred că-i bun. Cred că iar s-ar putea să fiu un părinte greșit. Pentru că ăăă (din nou) nici măcar n-am nici cel mai mic plan să mă transform în educator sau ajutor de educator. Auzeam cu o coadă de ureche nu mai știu unde cum un părinte spunea că e responsabilitatea noastră să îi învățăm acasă.

Măăăă nuj ce să zic. Eu sincer n-aș prea vrea. Adicăăă pardon me, dar nu de asta merge la școală sau la grădi? Sigur că sunt cu urechile căscate să văd ce o interesează, să îi explic orice întreabă și încerc să îi extind cât de mult pot orizonturile prin experiențe, dar să o învăț EU ceva? Să mă așez cu ea la masă să facem tema la mate? Să îi spun că TREBUIE să citeasca o carte pentru că e temă? Well. Nu. Cred că de asta merge la școală/grădi. O să las profesorii să își facă treaba și eu o să fiu aici pentru aceleași discuții de despicat firu-n patru şi visat la lună, cu 10 mii de cărți în bibliotecă de unde ea își poate alege șingură ce vrea să citească și gata de următoarea vacanță.

Sper să găsesc, așa cum am găsit și grădinița, școala care să îi permită Sarei să învețe acolo (fără teme Sfinte Sisoe, temele sunt greșite, timpul liber e timp liber, să facă temele la școală) și care să nu se bizuie pe mine să o instruiesc acasă (pentru 6-9 e școală Montessori, mai departe om vedea). Pentru că eu nu sunt profesor.Și nici nu vreau să fiu. Nici măcar o secundă (citeam un top al meseriilor în funcție de fericirea pe care ți-o dau și profii din păcate îs pe la coada clasamentului. contabilii pe ultimul loc. florarii pe primul. instalatorii pe un close second. meseria mea, care nici eu nu prea știu care e, nici măcar nu apărea :D).

Sunt doar o mamă cumplit, dar cumplit de imperfectă, care nu știe veci ce ar trebui să facă ci doar ce simte că nu vrea să facă, căreia îi place să se amuze cât poate, în viața asta scurtă, cu copilul ăsta drag, atât cât o aleagă ea să stea lângă mine :).

Ps. Și apropos că și ăsta e subiect la modă, nu, n-am nimic împotriva homeschooling-ului, u guys out there go go go, atât că la cât suntem eu și Sara de timide nu ni s-ar potrivi, are nevoie să meargă la școală să cunoască oameni , să se îndrăgostească și să facă (cât mai multe) prostii.

IMG_2412

 

16 răspunsuri »

   • Trimite-mi mie una, tare as vrea sa aflu solutia prin care o pot face pe invatatoare sa inteleaga ca in clasa 0 tot ce imi doresc este sa invete sa faca lucruri in echipa cu colegii lui si sa vina cu drag la scoala. Si ca daca nu vor sa faca activitati, nu e pentru ca-s prost crescuti …Au totusi 6 ani, acum cateva luni erau la gradinita si zburdau, doar nu s-au maturizat brusc peste vara …

    Apreciat de 1 persoană

 1. Noi avem teme, clasa pregatitoare. Ne-a adunat invatatoarea saptamana trecuta sa ne explice ce face ea cu copiii la scoala, nu pentru ca sa facem si noi la fel acasa dar sa stim cum se desfasoara orele la scoala si ca sa nu fim mirati daca, de exemplu, ii vedem ca asociaza anumite sunete cu anumite gesturi. Si ne-a mai spus sa nu stam mai mult de jumatate de ora cu temele, si ca nu e nici o tragedie daca intr-o zi sunt obositi si ramane tema nefacuta. Avem fise cu desene de colorat iar codul de culoare il afli facand o adunare pana la 10. De citit silabe si anumite cuvinte utile, deci am facut cartonase pe care am scris cuvintele, extrag cate un cartonas fara sa ma uit, il pun pe frunte, ea il citeste si il scrie. Eu o invat cuvinte, ea ma invata accente. Cred ca mai greu mi se pare mie. Sunt vreo 3-4 feluri de „e”, n-am sa le pricep in veci :)))) Nu, clar nu eram pregatita sa ma intorc la scoala :)))))

  Apreciază

 2. Cum sa fie, bre, contabilii pe ultimul loc? :))
  Anyways, a mea e la grupa mare 1.0. La anul repetam, deci sunt chill, are vreme, e copil, trebuie sa copilareasca….la prima sedinta ni s-a pus in vedere ca trebuie sa „lucram acasa mai mult cu copiii, cat sa invete literele si sa-si scrie numele si cuvinte simple”. Mai mult-ul ala m-a panicat, pt ca eu nu lucram deloc. Noi seara ne plimbam, biciclim, desenam, pictam, lipim, citim, gatim, numai lectii nu facem. Doua zile dupa sedinta am fost puzzled. In jur toti se agitau cu caiete tip 1 si stilouri, eu maxim i-am luat ceva set de cartonase cu litere, cu care, vorba ta, ne-am jucat o singura data, apoi m-am relaxat eu. Vine sedinta 2: toti stiu sa-si scrie numele,(pt ca doooh, nume gen Eva, Ion, Ava, Maia) numa’ a mea iscaleste fisele cu „MAMA”. Bai, am zis ca plezneste inima in mine de mandrie. De ce? pt ca eram unica mama din grupa careia ii fusese dedicata fisa de matematica. Eat that, teacher, bet she was not expecting me to see it this way. :))
  PS: la scoala ce naiba mai fac daca la gradi baga alfabet si scris si citit? just asking?

  Apreciază

 3. Asta cu sedintele o inteleg. Si eu le mai fentez si bag bunica in fata, dar din pacate nu-mi merge mereu, pt ca s-a dat si mama dupa noua generatie si se umple si ea de nervi la sedinte si-si doreste sa le evite. :)) Pe sot mi-e frica -sa-l trimit. El debordeaza de sinceritate si-ar spune pe acolo pareri ffffffffff sincere care ar deranja pe multi. 😀

  Apreciază

   • Acum vad ca am comentata pt alt articol tot aici. E greu tare pentru blonde pe internet. Greu. :))
    Am fost impreuna saptamana trecuta la sedinta, sedinta la care s-a trezit un destept de tatic sa se ridice si sa spuna cu voce tare ca el unul a luat bataie in gradinita si a ajuns om, motiv pt care isi da acordul ca fiica-sa sa si-o ia in scopuri educative. Al meu i-a zis :”pssst, psst, poti vorbi mai incet? Sunt la tel cu protectia copilului si nu ma inteleg cu oamenii” Hohot de ras in grupa, tipul a ramas usor nedumerit, si story over!
    Da, stiu, cu de astia ma lupt eu. Invatamantul de stat ma deprima si ma face sa imi doresc sa emigrez.E plina lumea de cretini care s-au reprodus si-si exercita barbatia asupra plozilor. 😦

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s