Statistic

Standard

Statistic, la șase luni copiii ar trebui să stea în fund.

Statistic, până la un an, ar trebui să se ridice singuri în picioare.

Statistic, până la un an și câteva luni ar trebui să facă primii pași.

Nu ştiu dacă voi statistici, eu statistici, imi plac oamenii care statistici. M-au fascinat întotdeauna (ba chiar făceam un ban în plus în facultate lucrând pentru  un institut de sondaje, de asta încă răspund oricui mă sună la telefon cu orice întrebare la modul cel mai politicos posibil, deși numai de o discuție despre gradul de satsisfacție după ultima convorbire cu robotul de la bancă n-am chef). Mai orice articol serios pe care îl citesc (nu citesc presă, mă rog, minus NYT și BBC, dar mai mult secțiuniile de știință, la restul sunt egal de varză) are link la sursă, adică la articolul mamă, din revista de specialitate. Și acolo găsești numerele. Deci mă uit la ele, îmi place să sap prin ele. Din nou, nimic bun, doar dependența mea de dopamină.

Statistic, copiii încep să vorbească la un an jumate.

Statistic, copiii care vin din familii de intelectuali au mai multe șanse să ajungă intelectuali.

Statistic, pentru copiii din familiile destrămate riscul să ajungă delicvenți juvenili este sporit.

Statistic, femeile sunt mai bune la comunicare decât bărbații, dar nestatistic toți scriitorii mei preferați sunt (din păcate) bărbați.

Statistic, am o genă care mă făcea să mor de ceva cancer în copiărie.

Statistic, poate au dreptate.

În realitate, I call bulshit, nu doar pentru că încă sunt aici sau pentru că Sara a ignorat toate milestone-urile de mai sus sau pentru că, statistic, Planeta asta cu noi pe ea avea niște șanse ale dracului de mici, ci pentru că de fiecare dată când cunosc o persoană aleg să o iau ca pe o pagină albă, pe care o scrie singur.

Fără legătură cu cine îi sunt părinţii, ce număr poartă la pantofi, sau ce maşină conduce.

Datele, numerele, cifrele pe care le vedem nu reflectă întotdeauna realitatea (din diverse motive, prea lung pentru aici, cauzalitate vs. corelație, date ascunse, factori necunoscuți, confuzii, interpretarea și încă o mie), și nu cred că ar trebui să ne influențele opiniile înainte de a ne uita cu tot capul propriu și personal la problema în cauză.

De fapt, urăsc statisticile. Îmi dau ochii peste cap de fiecare dată când aud cuvântul ăsta. 🙂 Urăsc să fiu pusă într-o categorie doar pentru că o persoană ştie o bucăţică de informaţie despre mine.

So. Data viitoare când o mamă transpiră că: plodul e cu 50 e grame sub greutate sau peste greutate, căăă n-a stat în fund la 6 luni bătute pe muchie sau căăă n-a învățat engleza la 3 ani și nuș ce studiu care arată că, statistic (yes, my eyes rolled again), cei care învață engleza la 3 ani o să ajungă la Oxford, don’t.

Ba mai mult, prove statistics wrong, fiti patratica aia neagră care le strică toate calculele :P.

Then sit back and just enjoy being the misfit. ;))

 

 

 

2 răspunsuri »

 1. be the outlier (aka patratica neagra care nu e neaparat patratica). :)) i do statistics and i luuurf doing statistics. cred ca ar trebui ca fiecare copil sa invete din liceu statistica tocmai pt a intelege cum niste numere pot fi foarte inselatoare daca nu ai niste cunostinte de baza si pentru a nu fi manipulat de „cercetatorii britanici/americani”.

  Apreciat de 1 persoană

  • Da. Adica nu stiu, fiecare copil (ca noi) care e interesat de statistica ar trebui sa aiba acces la informatie despre statistica. What it is, de ce e asa, ce poate fi gresit la ea, cum sa privesti datele samd. Zic ca poate pe unii nu-i intereseaza, spirite libere si capete marete care nu sunt influentate de numere. Na, eu recunosc ca sunt, adica ma uit la ele.

   U luuuuuuuuuuuurf doing statistics, come on, what were the chances? 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s