Nu îmi permit Montessori

Standard

Asta mă aștepta sâmbătă dimineața, când mă apucasem să scriu articolul de luni, pe pagina de admin.

Cineva dăduse de blogul meu pornind de la căutarea asta.

M-am întristat. Rău.

Așa că aș vrea să scriu cum că pentru Montessori (ăla din capul meu) nu e nevoie de bani cu carul.

Încep cu a spune că banii și faptul că îți duci plodul la o grădi MM nu echivalează cu a îl crește în pedagogia asta. Din păcate, chiar recent, am văzut o mamă care își corecta fetița care încerca să lucreze cu un material, făcea în locul ei întreaga tărăşenie, ba chiar și turuia cu 50j de cuvinte pe secundă să îi explice ce și cum. Srsly.

Să n-avem vorbe la proces. Nu sunt pedagog Montessori, am citit cărțile, am un copil de 5 ani care e crescut în spiritul ăsta de când s-a născut (întâi întâmplător) și care merge de la 2 ani și  8 luni la o grădiniță Montessori (unde învață fără să simtă că asta face chestii care îmi zboară capul de pe umeri de uimire).  Citiți lucruri scrise de mine, de persoana asta de mai sus. Nu sunt un expert. E doar ce cred eu cu experiența dată de cele de mai sus. Atât. 🙂

Pentru mine, de când am citit prima carte, pedagogia Mariei Montessori a fost a game changer. Citeam scris cu negru pe alb, de o femeie care a trăit acum o sută de ani, despre chestii în care credeam, pe care le făceam instinctiv, despre normaliatea mea, opusă față de cea a majorității (între timp s-au mai schimbat lucrurile, azi cred chiar că Montessori a devenit o chestie la modă, recunosc că uneori regret, pentru că aduce lume care nu practică metoda pentru că ei cred în ea ci pentru că e cool).

MM e despre:

 1. A lăsa copilul să facă singur (asta mi se pare piatra de temelie, foarte foarte mulți părinți și educatori se simt obligați să facă pentru sau împreună cu).
 2. A îl respecta și a-l trata ca pe o ființă inteligentă, a nu-l micșora (și aici, mai greu decât pare, ne poziționăm automat pe o poziție de superioritate dată de faptul că îi ștergem la fund).
 3. A observa totul, dar a nu interveni dacă nu ni se cere (again, nu MM nu înseamnă indifrență, dimpotrivă, cunoașterea copilului e esențială, însemnă doar a nu interveni să corectezi, să propui, să faci, să dregi).
 4. A nu îi cere să facă mai mult decât poate (părinți care vor să scrie ieri, să citească alatăieri pentru că Gigel al lui Popeasca poate și face, deși odorul e mai preocupat momentan de vulcanii noroioși).
 5. A oferi copilului mijloacele necesare să se dezvolte (adică a vedea ce îl interesează și a ne asigura că informația referitoare la domeniul ășa îi stă la dispoziție).

Și aici , la ultimul punct, sigur, intervin materialele ei, care sunt (și nu folosesc cu ușurință cuvântul) geniale. Pe care nu ni le putem permite pentru că le fabrică niște neni care vor să facă o avere din ele și costă de 40j de mii de ori mai mult decât costul de producție doar pentru că scrie MM pe ele.

Bon. Femeia aia a făcut materialele singură. Vasta, dar vasta lor majoritate se pot (re)produce acasă, chiar și eu aș reuși, care am două mâini stângi. Ele sunt geniale prin simplitatea și prin ingeniozitatea lor, nu prin faptul că sunt niște chestii complexe (random: literele în relief, număratul pe unități, mersul pe linie, chestii extrem de simplu de imitat acasă).

De exemplu, de  8 martie am fost invitate la grădi și Sara a petrecut nu știu, enorm, gen o oră lucrând cu un material extrem de simplu de produs. Erau cam…30j de cuvinte care trebuiau grupate pe coloane în funcție de cum sunau (coloana cu batoane, curotane, bastoane, coloana cu măslin, măcin, fin etc.). O ajuta și să citească mai bine și își folosea și urechea muzicală și inteligența (I loved that game).

Deci ideea e să nu vă descurajați, vă rog, vă rog. Citiți-i cărțile și vedeți dacă trezesc ceva în voi. Toate materialele sunt descrise acolo, multe sunt online (și cărțile se găseau online într-o vreme, chiar în română). Dacă credeți că Montessori e ceea ce se potrivește copilului vostru (nu cred că se potrivește oricărui copil sau mai degrabă oricărui părinte, dar asta e o altă poveste, la fel de lungă) don’t give up.

Please. Just don’t give up. You can do it. Trust me. :).

IMG_1337-001

8 răspunsuri »

 1. Am io impresia, sau acolo „ș” cu sedilă?

  „Cu toate că în limba română diacriticele corecte sunt cele cu virgulă (ș, ț), sedila dedesubtul literelor S și T (ş, ţ) este folosită adesea și în română. Această utilizare incorectă își are originea într-o confuzie inițială între s cu sedilă (folosit în limbile turcice) și s cu virgulă (folosit în română) în cadrul standardizărilor Unicode.”

  Dacă da, să le atrageți atenția, doamnă!

  Apreciază

 2. Doamnelor mame, eu cred că ăștia de la Montessori sunt de fapt niște organizații de-ale lui Soros. Vin aici la noi să ne ia banii, mulți bani, și apoi ne învață copiii numai prostii. Nu-i vorbă, Soros are el destui bani, dar vrea să nu mai avem noi ca să ne sărăcească. Și printre laudele pe care le cumpără peste tot (tot pe banii noștri), strecoară așa… câte-o greșeală nevinovată, cum ar fi sedila. De fapt intenția lor e să distrugă rădăcinile românești, să ne distrugă cultura și neamul… Sigur, acum mai mulți postaci de-ai lui Soros or să sară pe mine și-or să-mi zică heităr, dară nu vă lăsați înșelați de aceste pseudo-argumente! Montessori ca și Mc Donald’s ne atacă acolo unde suntem mai vulnerabili, ne atacă viitorul, copiii inocenți care ar trebui modelați în spiritul iubirii de neam și țară, nu al desfrâului și consumerismului decadent occidental! E datoria noastră să ne apărăm țara, pentru că scopul final al acestor gangsteri e să ia portul Constanța, marea poartă a Europei către Orient, Ungaria să ia Ardealul, leagănul românismului, șamd.

  Apreciază

 3. Eu cred ca aceasta Montessori nu e cine stie ce de capu ei… o gradinita romaneasca ce are mai putin? mai putine figuri pe creier poate!

  Apreciază

 4. noi aici in Italia ne permit-em Montessori, una vera marvelia! nu mai vre-au sa aud de merda de romania, poate cind v-or creste copi de la Montessori

  Apreciază

 5. Ca de obicei cand romanii nu isi permit ceva zic ca e nasol, cah, naspa… Nu am citit cartile doamnei M dar aplic cele 5 puncte descrise aici din respect pt copilul meu. Materialele le-am studiat prin magazine si pe net si o parte le-am reprodus usor cu ajutorul filmuletelor si articolelor de pe diverse grupuri de pe facebook. Mie imi plac articolele pe aceasta tema. Nu ma obliga nimeni sa le urmez dar ma pot inspira si informa din ele. Pana la urma orice tehnica de pedagogie sau parenting trebuie adaptata la personalitatea si nevoile copilului.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s