The suicide walk

Standard

Scriu din nou despre refugiați, jumate cu gândul la Andrei, jumate cu gândul la lumea asta neagră în care vine iarna.

Eu sunt atee (I grew some cohones from the last time we spoke, no more agnostic for me). Știu lume credincioasă. Ortodoxă. Nu mă deranjează. Mi se par ciudați cu obiceiurile și ritualurile lor aberante, mai ales din partea unor oameni al căror grad de inteligență știu că depășește media. Știu și musulmani. La fel, nu înțeleg.

Dar îi accept. Cum accept aproape orice pe lumea asta. Sunt egoistă și rea, zău, sunt, dar înțeleg și I do let live orice trăiește sub soarele ăsta: ortodocsi, musulmani, homosexuali, mame care dau lapte praf, mame care se întorc la birou egale cu mame care stau 30 de ani acasă, prietenele care iubesc oameni despre care societatea n-ar accepta cum de, șamd. Pe bune. Cu inima deschisă, chiar dacă nu înțeleg. Atâta timp cât e iubire acolo, față de omul de lângă, față de copil, față de Dumnezeu, eu sunt ok.

Deci nu cred că sunt musulmanii de vină sau că ar trebui să interzicem religia asta.

Am fost la Bruxelles (da, iar) zilele trecute și am auzit vreo 2 neni că le e frică să meargă cu metroul.

Unul chiar voia să își mute locația următoarei reuniuni de la Bruxelles. Ok.

Cred că am făcut peste 10 drumuri cu metroul. M-am plimbat cu trenul. Am stat lângă cea mai aglomerată stradă din Bruxelles și m-am încăpățânat să mă plimb pe ea, printre tancuri și musulmani și târguri de Crăciun, în fiecare seară, deși de obicei evit străzile principale, le caut pe cele mici, lăturalnice.

Nu am făcut-o de nimic. Eram curioasă. Sunt curioasă.

Cred că Bruxelles-ul e la fel de sigur ca Viena sau Berlin sau Barcelona. Da, trăim cu niște demenți pe Pământul ăsta. Da, ar trebui să scăpăm de ei (oricum). Dar nu, nu sunt toți musulmani și nu nu-s refugiați și să ne ascundem nu e o soluție, niciodată nu e.

Am stat vreo 2 ore într-o librărie din Bruxelles (aveam loc de doar o carte în bagaj și dracu să-l ia pe ăla care poate să plece din o librărie cu o singură carte-n mână, fix 2 ore mi-a luat să mă hotărăsc pe care să o iau) și la plecare am glumit cu vânzătorul (îmi plac vânzătorii de cărți, sunt total, dar total diferiți de orice alt vânzător din lume).

Căutam banii să plătesc și el avea răbdare (deși a durat câteva minute, habar n-aveam în care buzunar de rucsac îi pusesem), și eu îi spuneam că nuș ce naiba au banii ăștia, parcă au talentul să se facă pierduți. Și el râdea și-mi ura, cu sinceritate, o seară bună (spunându-mi mademoiselle, probabil ca să se asigure că o chiar am).

Și n-au trecut doi pași și eu eram cu capul în nori, cu muzica pe urechi, când m-am trezit cu o mână pe umăr. Era un musulman. Îmi dădea înapoi cei 10 euro care îmi picaseră din buzunar (veșnic pierd bani).

I-am zâmbit și i-am zis That’s kind.

We are on a suicide walk. Pe Planeta asta, nu într-un loc anume. Doar că nu are legătură cu o rasă sau cu o religie. Ci doar cu anumiți oameni. Răi. Pe restul, tratați-i cu blândețe, pentru că și ei sunt, nu vedeți? La fel de kind.

PS. Și fix când am terminat de scris îmi apare în feed #YouAintNoMulsimBruv. 🙂 Atât. Made my day (as did the Brussels cats). Faith in humanity: restored.

Am pus o poza cu un copac înflorit pe care l-am gasit la Bruxelles. Mi-a plăcut atât de el, am crezut că e un copac oaie neagră, dar mi s-a spus că nu, e doar un migdal, copac care înflorește iarna și mi-a părut rău. Dar apoi am căutat și am descoperit că de fapt ar trebui să înflorească în Februarie, cel devreme în Ianuarie. Deci era, cumva, un Migdal Oaie Neagra :). WP_20151203_10_55_34_Pro

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s