In pauza

Standard

Nu prea v-am mai povestit de grădinița Sarei. Vara am fost mai mult plecați și oricum nu aș prea fi avut ce, dar adevărul e că sunt mult mai puțin implicată și mult mai mult relaxată. E bine așa. Povestesc ce și cum, promit.

Azi însă musai să bârfim un episod pe care l-am văzut săptămâna trecută la grădiniță.

Știți cum sunt majoritatea asistentelor/educatoarelor/îngrijitoarelor la grădinițe când vin părinții? În alertă. Comportamentul tuturor se schimbă, și e firesc să fie așa, toți ne comportăm altfel când suntem priviți.

Când cineva e vădit amabil cu mine, fie că e o tanti de la grădi sau un coleg de la birou,  îmi pun căștile în urechi și mă uit cât pot eu de urât, e atitudinea pe care o urăsc cel mai mult și I can smell the bullshit de la capătul străzii, always could.

La un moment dat, o tanti (în exces de zel) s-a apucat să o întrebe pe Sara dacă nu vrea să-i aducă ea șoșonii (uitând, probabil, că lucrează la o grădi Montessori unde regula 0 e să nu faci pentru copil ce poate să facă singur). I-am șuierat că nu și am ignorat-o în restul timpul în care aștepta sperând că poate facem conversație. Nu facem.

Am excepții la regula asta:

  1. Erika, care e la fel de nemțoaică și atunci când vin părinții (thumbs up, îmi place coloana vertebrală mai mult ca aproape orice).
  2. Alina, care oricum e blândă și caldă cred că și dacă o scoli noaptea la 4 din somn (eu aș ucide, la propriu, pentru asta).
  3. Anca, educatoarea de la grupa mică.

Și de fapt, de ea voiam să vă povestesc.

O tot observ, vreau nu vreau, de ceva vreme, pentru că ea pregătește copiii fix când aterizez eu să o iau pe Sara.

În primul rând îmi place tonul vocii ei. Vorbește cu ei cum vorbește cu mine sau cu orice adult.  Apoi, îmi place că îi lasă în pace. Întreabă întotdeauna dacă au nevoie de ajutor și doar dacă zic da intervine (și de fapt, nici atunci, mai întâi încearcă să îi convingă să facă singuri). Îmi mai place că atunci când pleacă acasă copiii o îmbrățișează (cred că ea face un obicei din asta, dar de la un moment dat le intră în rutină și o îmbrățisează toți la plecare, îi văd zi de zi).

Mi-a rămas în cap o scenă de acum câteva zile la care mai aveam puțin și aplaudam ca o focă.

Stăteam pe băncuță și mă conversam cu E., de care eram uimită că începuse să vorbească de când n-am mai văzut-o, când s-a mai băgat un băiețel în seamă (un prieten mai vechi de-al meu) și mă  hlizeam la amândoi simultan.

Nu m-au băgat în seamă foarte mult timp, li s-a părut mult mai interesant să se poziționeze de o parte și de alta a ușii cu geamuri și să își dea pupici. Delicios. Atât că la un moment dat chiar și mai amuzant a fost ei bine să…scuipe puțin pe geamul ăla.

Na, mie mi se părea ok, n-am intervenit în niciun fel (lozinca mea când sunt 2 copii împreună e: puteți să faceți și să disturgeți orice atâta timp cât nu vă loviți sau deranjați unul pe altul). Probabil aș fi cea mai proastă educatoare din Univers, dar la playdate-urile de acasă funcționează.

Așa. Și i-a văzut Anca.

Acuma, erau multe moduri în care putea reacționa.

Mi-a plăcut tare modul în care a ales să o facă.

În primul rând le-a reamintit (dar pe un ton deloc agresiv) că dacă simt nevoia să scuipe își pot lua un șervețel să scuipe în el (sau să îi ceară ei). Apoi le-a cerut ajutorul să spele geamul pentru că doamna X (am uitat cum a zis) a muncit să facă geamul ăla curat (chestie perfect adevărată, n-a mințit). Chestiile astea mici cu pampers la fund s-au deplasat în clasă, au luat fiecare câte un șervețel și s-au distrat fro 5 minute curățând geamul.

Băi, la cât Montessori mă pricep eu, fix, dar fix despre asta vorbea femeia aia.

Așa că asta voiam să povestesc. Ce se vede de pe banca albă, în pauză, la Grădinița Montessano. 🙂

IMG_6950

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s