De toamnă

Standard

Ziua de azi, când scriu literele astea, a fost nașpa (scrisesem oribilă, dar am șters, too much drama, prefer să par neserioasă cu nașpa).

Nu s-a întâmplat nimic grav, doar uneori întâlnesc oameni care mă fac să nu vreau să ies din pat dimineața. Am mare grijă de bula mea și să nu las oameni din ăștia să intre (sau încerc, mai iau și eu țepe), dar uneori n-ai cum să-i eviți. Sunt vânzătoarea de la Mol, șoferul care te înjură în trafic, trecătorul care lovește un câine, învățătoarea care ignoră plânsul unui copil șamd. Oameni care aduc ploaia.

Care mă obligă să mă port în așa fel încât să vreau să fac vreo 3 dușuri consecutive. Care mă fac să nu-mi placă nu de ei, ci de mine. Pentru că singurul mod în care te poți purta cu ei te face să simți o nevoie impetuoasă de dezinfectant. Mă fac să nu îmi placă nimic la zilele astea, să cred că totul e degeaba, să mă simt foarte, dar foarte mică și cam singură.

Și apoi seara, cât mi se spală mașina, cumpăr un sacou (simplul fapt că eu îmi cumpăr un sacou e motiv suficient de depresie) de la Zara și stau la o coadă lungă, cum sunt întotdeauna cozile la Zara.

Dar fata asta, șatena, mică, cu ochi albaștri, e prima stresată că face lumea să aștepte (cucoana din fața mea returnează două produse și durează o veșnicie, casa asta e singura casă deschisă). Tot cheamă o colegă să o ajute, dar e complet ignorată și, deci, din ce în ce mai stresată. Coada, și ea, din ce în ce mai lungă.

Îmi evită privirea, de frică să nu mă uit urât.

Când în sfârșit mă vede, îi zâmbesc cu cât pot eu de mulți dinți.

Întâi nu zâmbește înapoi, își ascunde privirea, parcă nu e sigură că nu sunt nervoasă că a trebuit să aștept atât.

Apoi se mai uită o dată. O privesc și eu în ochi și zâmbesc iar.

Când ajung la rând, s-a relaxat și îmi zâmbește și ea, la fel de larg înapoi.

Draga fată șatenă cu ochi albaștri, care vinzi haine seara în SunPlaza. You rock. Doar așa, că din zecile, sutele de vânzătoare pe care le-am întâlnit, tu ești singura pe care am văzut-o preocupată că faci lumea să aștepte. Sper să ai o viață faină și să zâmbești la fel de sincer încă 80 de ani.

Iar vouă vă doresc să întâlniți doar oameni ca ea. Dacă totuși întâlniți oameni din prima categorie și descoperiți cumva antidotul, scrieți-mi-l și mie, încă îl caut și când mă întreabă cineva ce să facă le spun ca o placă stricată: ignoră-i (numai că nici eu nu știu cum să-i ignor).

Playlist de octombrie. Nu înțeleg ce s-a întâmplat cu septembrie. Am ratat complet luna asta, jur că n-am fost aici, poate în ceva Univers paralel.

4 răspunsuri »

 1. Nu, chiar nu exista alt sfat decat ala primit de la toata lumea, igora-i. Cauta bucurie in zambetele altora, in chestiile marunte de zi cu zi si pe restul, ignora-i. Eu aveam stilul ala de a ma incarca negativ de la fiecare astfel de specimen dar nuuuu, gata, am terminat cu drame din astea. Pur si simplu stau in bula mea cu sclipici si ma concentrez pe oamenii faini din jur. Pe chestiile care-mi fac inima sa tresara de bucurie. Ceea ce-ti doresc si tie 🙂

  Apreciază

 2. Io navetista. Autobuzul plin, langa mine scaun gol. Urca o tanti cu multe sacosi si pungulite in maini. Artagoasa, injura tare cand se impiedica de scari, injura sacosile si viata ei amarata. Cine are scaun liber langa, il ocupa repede cu ceva.
  Tanti se aseaza langa mine, ii spun „buna seara’ si-i zambesc larg. O privesc in ochi si inteleg repede ca are de ce injura. Ea nu-mi zambeste, e tot artagoasa. Sacosile o incurca, le aseaza in brate si pe culoar unde se impiedica oamenii de ele. Injura scurt. Ii propun sa tin si eu cateva. Tot zambind, fireste. Se uita urat la mine. Eu zambesc in continuare, incurajator. Ea ma priveste mirata.
  Imi intinde cateva sacose, mi le asez in brate si la picioare, apoi imi vad linistita de carte.
  Nu mai injura, ma iscodeste cu coada ochiului.
  A coborat inaintea mea, cu toate sacosile agatate de ea. Mi-a zambit larg si stirb: „Sanatate maica, sanatate sa ai ca esti buna la suflet”

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s