Țertificatul de naștere

Standard

Am pierdut certificatul de nastere al plodului. Posibil eu. ok, sigur eu 😀

Cand ne-am dat seama ca l-am pierdut ne-a stat inima-n loc. Ca trebuia sa plecam in conced in o luna sau asa. Si nu ca ne trebuia certificatul, ne trebuia pasaportul. Care pasaport, ati ghicit, fara certificat nu se poate. Iar eliberarea certificatului la nastere a durat ceva mai bine de o luna jumate.

Asadar, era o zi de miercuri cu soare (nu de altceva, dar mai fusesem intr-o zi de marti, cu ploaie, unde m-am facut ciuciulete doar ca sa aflu ca nu e program de primit cereri).

Fug repede repede sa ajung inainte sa inchida stabilimentul. Ca e deschis intre 08:30 si 15:30, ca sa poata sa ajunga tot omul muncitor.

Ma intampina portarul, imi arata formularul ce trebuie completat (as angaja portarii astia pe post de functionari, dau cele mai clare si precise indicatii).

Completez chestiunea. Are un campulet asaaa unde vrea sa stie statul daca mi s-a furat, distrus sau am pierdut docomentul.

Zic ca l-am pierdut (ca parol, l-am pierdut, a se vedea punctul 1).

Intru la duduie (o tanara domnita, in jur de 30 de ani, nu-mi pot sa seama precis, e o eternitate incremenita in figura ei). Un birouas de 6 metri patrati. Ma simt intoarsa in timp in 1934 toamna. Nicio urma de tehnologie. Un birou, un catastif, in fata biroului un scaun. In spatele biroului rafturi ca alea din camara si un dulap de fier cum n-am mai vazut de cand eram  mica, de la mama de la birou. Maro. Recent vopsit. Sapte tavite gri in dreapta mea. Golașe. O poza prinsa cu agrafa de ele. Un telefon antic in fata lor. Care suna in doua dăți cat stau eu acolo. O data raspunde la apelul 6 (era o colega careia ii spune ca daca asteapta o sa ii spuna si ii inchide telefonul fara un alt cuvant), la al doilea la apelul nr. 8 (nu stiu cine era ca inchisese).

Dau binete si astept. Sa zica ceva: sa ceara hartiile, sa ma puna sa stau jos, sa ma dea afara, ceva.

Mnu. Capseaza. Si scrie in registru. Ce atata graba. Nici eu nu zic nimic, sa n-o deranjez, pare munca grea, sa nu se incurce naiba cumva.

Dupa ce trei picaturi de sudoare si-au croit drum pe tampla mea dreapta si 2 gandacei au traversat pe exterior geamul camerei minuscule, imi vorbeste: Stati jos!

Stau.

Dati-mi documentele.

I le dau.

-Nu e bine zice, cu o rapiditate ce ma uimeste avand in vedere cat i-a luat sa capseze documentele. Nu aveti timbru fiscal.

-Pai, zic, am sunat si mi-a zis ca pot plati la Posta. Aveti chitanta acolo. Sunsem cu o zi inainte, imi ziseste o tanti ce si cum, inclusiv ca o sa dureze 2/3 zile sa imi elibereze chestiunea.

-Nu scrie la ce sector e platit.

-Cum nu scrie, ca eu cu mana mea am luat contul de pe site.

-Unde scrie.

-Iau hartoaga, subliniez unde scrie.

Tace. Nu mult.

-Completati aici imprejurarile in care ati pierdut documentul.

-Pai nu le stiu, zic. Ca l-am pierdut.

-Ei, asta e, zice si ea. Trebuie sa compleati UNDE l-ati pierdut. Cum adica, nu stiti UNDE l-ati pierdut?

-Imi simt ochii cum mi se bulbuca in cap. Pai daca as sti unde l-am pierdut, as mai fi aici? o intreb.

Pfafaie. Completati unde va amintiti ca l-ati folosit ultima oara. Pai cand am scos pasaportul anterior, dar sigur nu l-am pierdut atunci, ca l-am mai vazut prin casa.

Ma rog, consider ca spre sanatatea putinilor mei neuroni ramasi nu e bine sa polemizez cu creatura si completez ca l-am pierdut la pasapoarte.

Si ea, la randul ei, completeaza un biletel cat un sfert de A4 in care imi scrie ca pot sa vin abia peste o saptamana sa ridic pretiosul duplicat.

Si intreb si eu, ca omul: doamna, dar mai devreme nu se poate? Ca mai trebuie sa scoatem si pasaportul si sa plecam si in vacanta, si zambesc, cu calm si demnitate.

Si doamna, nemulțumita de pretentiile mele exagerate, graieste: Pasaportul se poate scoate in regim de urgenta, dar noi mai repde de atat nu ne putem misca!

Amin.

IMG_3625

 

 

 

3 răspunsuri »

  1. Vai, mi-ai amintit si ca trebuie sa-i refac pasaportul si ca, e posibil, sa n-am nici eu habar pe unde ii e certificatul de nastere.
    Ever noticed cum nuanta aia deschisa de albastru, dupa o noapte nedormita, aduce cu copiile dupa certificat si-l poti lasa pe undeva in original in loc de copie? de 2 ori m-a intors cate o tantica sa imi spuna sa fac copie ca sa nu las originalul. Diseara mi-s Sherlock.Thank you!
    7 zile pt un pasaport? si la urgenta?24 h?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s