Atlasul zburător

Standard

Sara are 4 ani și o lună. Patru ani, o lună și 12 zile, dacă vreți să fim preciși (da, încă se poate, la un singur copil și la zodia mea).

Plânge cu lacrimi de crocodil la grădiniță dacă călcâiul maro nu e aliniat perfect cu vârful maro de la ștrampii bej și acasă mă ceartă dacă aprind lumina la baie în locul ei.

Nu știe să țipe sau nici măcar să vorbească foarte tare cu alți copii și mi s-a sugerat că asta ar putea fi un inconvenient în viața ei de adult.

Ieri a învățat cuvântul calm. Pentru o nanosecundă m-am gândit dacă e ok că nu știe la 4 ani ce înseamnă calm?

E normal? Suntem părinți buni? Suntem prea îngăduitori? Sunt prea cicălitoare? (da, zău că se poate să te crezi de amândouă o dată).

Vorbește rârâit și sâsâit și ieri a învățat-o Alina (de la gărdinița Montessano) să spună Șase sași în șase saci. Șase sași în șase sași a fost pe repeat acasă la noi.

Sarei îi plac  literele. Le-a iubit de la 2 ani. Când le-a învățat dintr-un puzzle Melissa and Doug. La 3 ani fix „citea” pe litere. Și vreme de uite, fix de un an, mi-a fost nu știu cum să scriu asta :).  Când i-a prezentat Erika literele acum 2 săptămâni a fost pur și simplu fericită. Mi-a prezentat și ea mie litere și coșul cu sunete (acasă avem coș, îmi spune Sara, la grădi au cutia cu sunete), cam 6 seri la rând, a citit ea toate poveștile seara, eu doar am ascultat.  Acum suntem în pauza (înapoi la materialul cu Europa pe primul loc, din câte îmi spune).

Eu însă am fost mai bucuroasă ieri, când mi-a spus că s-a gândit ea că Erika o să vină să îi dea un pupic, chiar dacă e plecată la curs.

Citim atlase peste atlase pentru că Sarei îi place. Ei. Deși, am mai zis, mă-sa-i varză la subiect și încă trebuie să trag cu ochiul la ce scrie ca să îi spun care ce țară. Veioza la care citim povești e un glob pământesc.

Dacă merge la teatru, fie el de oameni sau de păpuși, când aude pe cineva cântând o piesă la un instrument, Sara nu respira. Aproape. Ascultă înmărmurită cu gura căscată în cel mai propriu sens al cuvântului. Mă vede uneori cum, în timpul ăsta, mă uit și eu cu gura căscată la ea, și îmi întoarce fața, ușor, cu mânuța ei mică, către spectacol. Cred că ea nu știe că mă uitam deja la singurul spectacol care mă interesa.

45% din americani nu știu că soarele e o stea. Sara vrea albumul lui văr’miu cu Universul că al ei nu are imagini suficiente și e cu desene în loc de imagini adevărate. Atlasul ăsta zburător (cum l-a botezat Sara) e preferatul ei, îl ia și în mașină când mergem undeva. Și ea îl iubește pe Pluto, doar pentru că-i cel mai mic, tot ca mă-sa (fără să știe că și mă-sa-l iubește pe Pluto tot pentru că e cel mai mic).

Ce vreau de fapt să spun e că nu cred că Sara e un copil deosebit. Pentru mine, noi, desigur, este perfectă. Cred însă că sunt toți la fel. Sara e doar un copil căreia i se iau întrebările la modul serios. Și o vreme mă simțeam prost să spun asta. Că dacă o să creadă cineva că vreau eu să învețe Sara litere sau geografie? 🙂

Sunt mândră de ea și când  vrea să citească povești și când se luptă să își încheie singură fermoarul la geacă. Cu lucrurile pe care le iubește și pe care le învață singură și cu lucrurile care nu îi ies, deși poate ar fi în vreun grafic pentru vârsta ei.

Chiar cred că acești mici omușori sunt fabuloși, doar să îi lăsăm :).

WP_20150125_11_02_51_Pro

3 răspunsuri »

  1. Stii cum e asta cu cititul? n-o crezi pana nu incepe sa-ti silabiseasca propriul plod acasa. True story! :))
    De unde i-ai luat atlasul?Arata grozav.
    A mea tocmai ce mi-a spus in aceasta dimineata, in masina, ca ea nu vrea la Buni(e racita), ea vrea la gradi pentru ca are lectii. Na poftim! Tat’su cand a auzit s-a dezis complet de ea, cica la faza asta nu-i seamana deloc. ;))

    Apreciază

  2. Pingback: Cine nu crede în magie să iasă afară din clasă acum | Sleepy 00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s