Redobândirea permisului

Standard

Atenție, articol atipic :)). Adică m-am gândit să scriu tot tămbălăul, poate ajută altă lume aflată în aceeași situație, să nu mai sape după legislație și informații în 7 zări (atenție, legislație valabilă în nov 2014).

Bon, deci ți se ia permisul. Primești o dovadă cu care poți circula 15 zile.

Poți depune contestație în termen de 30 de zile (pe care o argumentezi, desigur).

Contestația se adresează la Judecătoria din raza localității unde s-a reținut permisul.

Dacă ai apucat cumva să dai permisul polițistului, ți-l poți recupera după ce înregistrezi cererea la Judecătorie, prin obținerea unui certificat de grefă (care se obține, bineînțeles doar de la Judecătoria respectivă). Cu certificatul te prezinți la serviciul rutier care ți-a reținut permisul, completezi o cerere, dai certificatul și primești permisul (pe loc).

Cu permisul în brațe poți circula până la data la care decizia instanței rămâne definitivă (adică fie în primă instanță, la Judecătorie în cazul în care decizi să nu faci apel, fie la Tribunal, dacă ai declarat apel și te-ai judecat și acolo).

Atenție, hotărârea intră în vigoare de la data la care s-a pronunțat instanța. Din această zi ai la dispoziție 15 zile să depui permisul (în cazul în care ai pierdut, desigur).

Permisul se depune, de această dată, la Serviciul Rutier de unde ai domiciliul. În București, la Udriște (ca să îl depui un nou certificat de grefă e necesar, care să arate că ai pierdut procesul). Deci alt drum, alți bani, altă distracție, trăiască liberul acces la justiție garantat de Consituție 😛

Suspendarea intră în vigoare fie de la îndeplinirea termenului de 15 zile, fie de a doua zi de când l-ai depus.

La depunere primești o dovadă care menționează data la care intră în vigoare suspendarea (a doua zi).

În cazul în care permisul ți-a fost reținut pe o perioadă mai mare, de ex. 3 luni, cum a fost cazul meu :D, poți da examen de redobândire a permisului.

Poți da examen oricând, nu se face programare prealabilă, se dă examen zilnic, la 9 și la 10, pentru cel de la 9 trebuie să ajungi până pe la 8:30. Te prezinți cu buletinul și dovada.

Examenul se dă tot în zona Udriște, într-o clădire de pe aceeași parte, mai sus, spre Muncii.

Promovezi examenul dacă iei minim 13 din 15.

Se găsesc cărți, dar și teste online: https://www.pdc.ro/chestionare-auto/redobandire-permis/25.

Eu m-am dus cam la jumătatea perioadei, deci după săptămâni. Sincer, de când am dat eu examen, 2001, s-a schimbat legislația destul de mult și tot nu treceam de 12/13. La examen am luat 15 :P.

După ce dai examenul, te întorci la ghișeu să îți iei dovada pe care acum e trecut că ai luat examenul.

Acum trebuie să depui o cerere, care se adresează Șefului Inspectoratului de Poliție din localitatea unde ți-a fost luat permisul/ Șeful Brigăzii Rutiere din București (unde poți depune cererea dacă nu vrei să o trimiți prin poștă – mă rog, în cazul în care permisul ți-a fost reținut în altă localitate; atenție că au program doar marți de la 10 la 11 și joi de la 3 la 4). Am pus mai jos un model că nu am găsti pe net, puteți înlocui  „Șeful Brigăzii Rutiere”  cu „Șeful Inspectoratului de Poliție X”, specificând atunci când completați recomandata (musai cu confirmare de primire) Serviciul Rutier. Cererea de mai jos se depune împreună cu o copie după buletin, copie după dovadă, copie după procesul verbal prin care s-a dispus măsura suspendării și copie după dovada achitării amenzii.

cerere reducere permis.

Nu durează mult aprobarea, câteva zile, până ajunge scrisoarea, până aprobă nenea, până operează în sistem.

Când au trecut 31 de zile calendaristice de când ai lăsat permisul, te preziți unde l-ai lăsat (cu buletinul și dovada, în original) ca să-l recuperezi.

Et voila. Ești șofer again. 😛IMG_0060

11 răspunsuri »

 1. This time, keep it dear!
  Saptamana viitoare se reprezinta al meu sot, singur, pe sine, in instanta…there shall be tears, he says, de partea judecatoarei.Are el ceva fantezie ca-i cere aia(desi habar nu are daca e o ea sau un el:)) ) o batista sa-si sufle mucii, atat o va impresiona el de mult cu pledoaria…eu inclin spre partea in care lacrimile o s fie ale lui. :DWe shall see!Tare as vrea sa iasa ca el!

  Apreciază

 2. Ar trebui sa se dea o lege ceva…noua astora e ne place sofatul sa nu ni se ia permisele or smth.sa ne puna sa spunem 100 de Ave Maria, de 3 ori legislatia, ceva, orice..but not this!!!si nu asa, pe nedrept.

  Apreciază

 3. Și mie mi l-a luat pe 3 luni,problema e următoarea,polițistul la fata locului mi-a spus că după 30 de zile pot da examen din nou,iar astăzi mi-a venit foaie scrisă sa nu mă prezint la examen până la trecerea perioadei de suspendare,adică 90 de zile presupun…..ce fac?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s