Zbor

Standard

Iar McMurphy stă și râde. Lăsându-se tot mai mult pe spate, lângă ușa cabinei, revărsându-și râsul peste întinderea mării-râzând de fată, de băieți, de George, de mine cum îmi sug degetul rănit, de căpitanul rămas pe dig și de biciclist și de indivizii de la pompa de benzină și de cele cinci mii de case identice și de Sora-Șefă și de toate la un loc. Pentru că știe că trebuie să râzi de lucrurile care te dor ca să nu pierzi cumpăna dreaptă, ca să nu lași lumea să te scoată de-a binelea din minți. Știe prea bine că există și o latură dureroasă a lucrurilor; știe că degetul meu doare și că prietena lui are sânul învinețit și că doctorul a rămas fără ochelari, dar el nu lasă durerea să-i întunece râsul, după cum nu lasă nici râsul să-i înece durerea.

Bag de seamă că Harding s-a prăbușit lângă McMurphy râzând și el în hohote. Și Scanlon râde de pe fundul vasului. Râd de ei înșiși, ca și de ceilalți. Și fata, cu ochii încă încețoșați de durere, trecându-și privirea de la sânul alb la cel vânăt, se pornește pe râs. Și Sefelt și doctorul și toți ceilalți râd.

Râsul a izbucnit timid, apoi s-a dezlănțuit, făcându-i pe oameni să se umfle, să crească tot mai mari. Mă uitam la ei, fiind unul de-al lor, râzând în rând cu ei – dar, într-un fel, rupt de lângă ei. Mă-nălțasem deja deasupra vasului, purtat de râsul meu peste apă, dansând în vânt cu păsările acelea negre, și puteam privi în jos la mine și la ceilalți băieți, la vasul care se legăna în mijlocul acelor păsări ce plonjau în apă, la McMurphy înconjurat de duzina lui de amici, urmărindu-i pe ei, pe noi, dând frâu liber râsului care se revărsa peste ape în cercuri tot mai largi, tot mai departe, până se sparse de plaja ce se-ntindea de-a lungul coastei, de plajele de pe toate coastele, în valuri nesfârșite.

Ken Kesley-Zbor deasupra unui cuib de cuci

Aș zice că e cartea verii mele, adică cea mai bună de-am citit-o, dar n-am terminat încă Șotronul lui Cortazar și mi-e că asta o să treacă la mustață.

Nu știu eu să scriu cum e cartea asta, dar zău că merită citită, m-a înhățat la prima pagină și m-a lăsat la ultima. Tocmai când ziceam că nu cred în dragoste la prima vedere. La vară și la cărți nu se pune 🙂

IMG_1985 - Copie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s